Taiteen keräilijä Markku Villikka lahjoitti taidekokoelmansa Kouvolan taidemuseo Poikilolle vuonna 2023.

Villikan taidekokoelma on kansallisesti merkittävä ja ainutlaatuinen kokonaisuus maamme kärkikaartin taiteilijoiden teoksia sekä kansainvälistä taidetta.  Villikan kokoelma sisältää lähes 1500 teosta 355 taiteilijalta; maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia.

Useita vierekkäin sijoitettuja maalauksia huoneen kulmassa.
Tuomo Saalin ja Mauno Markkulan teoksia Markku Villikan taidekokoelmasta.

Kokoelmasta suurin osa on suomalaista taidetta muun muassa Mauno Hartmanilta, Outi Heiskaselta, Ahti Lavoselta, Kimmo Pyyköltä, Ulla Rantaselta, Kain Tapperilta ja Sam Vannilta. Kokoelmaan kuuluu myös kansainvälistä taidetta ja naivistisen taiteen kokoelma. Markku Villikan taidekokoelma on yhtenäinen ja ehjä läpileikkaus Suomen nykytaiteesta 1950-luvulta aina tähän päivään saakka mutta myös harvinaisen laaja ja edustava kokonaisuus taiteilijoiden tyyleistä, tekniikoista ja aihepiireistä. Kokoelma karttuu vuosittain.

Valokuvassa silmälasipäinen parrakas mieshenkilö.

“Halusin lahjoittaa kokoelmani nimenomaan Kouvolaan ja Poikilo-museoille, jotta kokoelma saa ansaitsemansa paikan ja aseman sukuni kotipaikkakunnalla. Toivon, että kokoelma on jatkossa kaikkien kouvolalaisten saavutettavissa muun muassa taidemuseo Poikilon tulevissa näyttelyissä, tutkimuksissa ja taideteosten sijoitustoiminnan kautta myös kaupungin eri toimipisteissä”, Markku Villikka sanoo.

Markku Villikan taidekokoelman teoksia lainataan muille museoille. Lainapyyntöjä otetaan vastaan 2025 alkaen. Teokset on jo nähtävissä Muusa-tietojärjestelmässä.

Vanhempi mies istuu taidetta täynnä olevassa huoneessa.
Markku Villikan kokoelma -video (Youtube) kesto 11:21. Videolla Markku Villikka kertoo kokoelmastaan ja lahjoituksesta Kouvolan kaupungille.

Päivitetty 28.3.2024