Raakel Kuukka

Raakel Kuukan valokuvat herättävät muistoja Poikilo-galleriassa

Valokuvarasia
Valokuvarasia

Poikilo-galleriaan on avattu valokuvataiteilija Raakel Kuukan (s. 1955) näyttely, joka on avoinna syyskuun 1. päivään saakka. Kuukan teokset perustuvat hänen lähiympäristönsä ja sukunsa ihmisten muistojen maailmaan. Valokuvasarjat on hankittu Taidemuseo Poikilon kokoelmiin tänä vuonna. Ne olivat esillä vuosi sitten Kouvolan kirjastossa Karjalaisten kesäjuhlien aikana.

Kuukan perhe on kotoisin Karjalasta. Matkat menetettyihin maisemiin ovat matkoja taiteilijan mielenmaisemaan. Kuukka dokumentoi nostalgisia yksityiskohtia kuten puista rasiaa tai isänsä talon kivijalkaa vahvasti. Vuosiluvut, armeijat ja rajalinjat menettävät merkityksensä. Esineet ja elämän jäljet puhuvat äänetöntä kieltään voimallisesti läsnä olevina kuvina.

Kuvasarjassa Muistoja ja unohduksia on esillä teokset Kalson talon kivijalka, Siirtokivilohkare, Naiset joen rannalla ja Isän pelto. Nämä mustavalkoiset hopeagelatiinivedokset ovat Salo-Lottolan kylästä, Jääsken ja Lesogorskin alueelta vuodelta 1989. Yksityisiä kertomuksia -niminen sarja puolestaan koostuu viidestä kromogeenisestä värivedoksesta vuosilta 1997–1999.

Raakel Kuukka opiskeli Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitoksella vuosina 1981–1988. Debyyttinäyttely oli Valokuvagalleria Hippolytessä vuonna 1985. Kuukka on pitänyt yksityisnäyttelyjä vuodesta 1987 lähtien sekä osallistunut valokuvataiteen yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Hän tekee myös videotaidetta. Raakel Kuukka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2014–2016. Taidemuseo Poikilossa hänellä oli Mistä tulen – minne menen? -niminen näyttely vuonna 2014. Kuukka sai valokuvataiteen Valtionpalkinnon vuonna 2013. Hän asuu Helsingissä, mutta viettää ajoittain aikaa myös Anjalan Muhniemellä.

Lisätietoja antaa amanuenssi Anna-Kaarina Kippola, puh. 020 615 4654, anna-kaarina.kippola@kouvola.fi

Alvar Aalto -näyttely avautui Poikilossa

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon galleriatilassa avautui 4. kesäkuuta Asuntomme probleemina, Alvar Aallon asuntoarkkitehtuuria -niminen pienoisnäyttely. Syyskuun 22. päivään asti avoinna oleva näyttely täydentää Kouvolan asuntomessukesän tarjontaa esittelemällä Aallon vaikutusta asumiseen. 

Maison Louis Carré, Bazoches-sur-Guyonne, Ranska, France. Kuva: Alvar Aalto -museo

Arkkitehdit Alvar (1898-1976) ja Aino Aalto (1894-1949) toivat moderniin asumiseen edistyksellisiä ratkaisuja, kalusteita ja sisustuksia useiden vuosikymmenten ajan. Heidän tavoitteenaan oli edistää hyvän asumisen edellytyksiä ja helpottaa asukkaiden arkea niin yksilöllisissä kaupunkikodeissa kuin sarjavalmisteisissa vuokrataloissakin, asukkaiden yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Suunnittelun lähtökohtana oli sekä tilankäytön että kalustamisen käytännöllisyys, keveys ja joustavuus.

Alvar Aallon tuotannolle on ominaista talojen ja asuntojen yhteys luontoon. Hän sijoitti standardielementeistä rakennetut eri kokoiset, paikallisiin olosuhteisiin muunneltavat pientalot osaksi maisemaa ja pyrki liittämään myös pieniin asuntoihin oman ulkotilan. Aalto suunnitteli asuintaloja myös teollisuusalueiden yhteyteen kaavoitetuille asuinalueille, minne talot sijoittuivat luontevasti tehdasyhteisön hierarkian mukaisesti. Tällaisia alueita ovat muun muassa Anjalan paperitehtaan ja Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijöille suunniteltu Tehtaanmäen asuinalue sekä Kotkan Sunilan pienkerrostalot ja rivitalot.

Yli 50 vuotta kestäneen arkkitehtiuransa aikana Alvar Aalto suunnitteli huomattavan määrän julkisia rakennuksia ja asuintaloja. Sarjavalmisteisten talojen lisäksi hän suunnitteli uniikkeja yksityiskoteja ystävilleen kuten Villa Mairean Harry ja Maire Gullichsenille sekä Villa Kokkosen säveltäjä Joonas Kokkoselle.

Näyttelyn on tuottanut Alvar Aalto -museo. Esillä on arkkitehtuuripiirustusten ja valokuvien lisäksi joitakin Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia esineitä sekä kalusteita.

Lisätietoja:

Museoamanuenssi Mari Murtoniemi, Alvar Aalto -museo, puh. 040 355 9162, mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Vs. intendentti Mari Lehtosalo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Sirkka-Liisa Longan näyttely vetoaa aisteihin

Kuvataiteilija Sirkka-Liisa Longan herkkä ja monivivahteinen Näin olen nähnyt -niminen näyttely on avautunut Kouvolan taidemuseo Poikilossa 16. toukokuuta.

Luonto toimii Sirkka-Liisa Longan innoittajana. Luonnon vaikutteet, taiteilijan havainnot ja tunteet ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa. Suhde luontoon näkyy Longan taiteessa kokonaisvaltaisina elämyksinä muuttaen muotoaan lukuisilta ulkomaanmatkoilta saatujen vaikutteiden ja elämän muutosten kautta.

Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyssä on esillä Longan taidetta neljältä vuosikymmeneltä. Vuosikymmenten kuluessa teosten muotokieli on pelkistynyt. Kevyet ja herkät maalaukset liikkuvat luontevasti esittävän ja ei-esittävän rajoilla. Perussa vietettyjen vuosien vaikutuksesta maalauksiin on tullut viidakon kukkien hehku ja salaperäisesti lymyävät kissaeläimet.

Sirkka-Liisa Longan tapa kokea monenlaisia maailmoja välittyy katsojalle vaihtuvina elämyksinä. Jokainen teos kuvaa taiteilijan mielentilaa. Lonka maalaa maisemia, sademetsien mystiikkaa, aasialaista estetiikkaa ja meren aaltoja. Merenalainen maailma näyttäytyy valtavan kokoisessa meduusa-installaatiossa ja erilaisissa simpukoissa, joissa itse tehty paperi ja paperimassa on muotoutunut Longan käsissä kolmiulotteisiksi teoksiksi. Erityisesti simpukka-aiheiset teokset ovat taiteilijan ekologinen kannanotto luontoa kuluttavaa elintapaa vastaan.

Kouvolassa syntynyt ja Korialla nuoruutensa asunut Sirkka-Liisa Lonka (s. 1943) on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran eri puolilla maailmaa. Hänet valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2017–2019. Näyttely on osa Kouvolan kuvataiteilijan palkintoa. Tällä hetkellä on avoinna seuraavan Kouvolan kuvataiteilijan haku. Vuosille 2020-2022 valittava kuvataiteilija saa osana palkintoa näyttelyn Kouvolan taidemuseo Poikilossa kesällä 2021.

Lonka valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1967 ja graafikoksi 1968. Hän on osallistunut lukuisiin taiteen täydennyskoulutuksiin kotimaassa ja ulkomailla. Hän on myös itse opettanut Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lonka on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla sekä osallistunut lukemattomiin yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on merkittävissä kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa sekä julkisissa tiloissa. Sirkka-Liisa Lonka sai debyyttinäyttelypalkinnon 1970 ja valtion kuvataidepalkinnon 1973. Hänelle on myönnetty taiteilijaeläke.

Sirkka-Liisa Longan näyttelyn aikana pidetään taiteilijatapaamiset lauantaisin 15. kesäkuuta ja 10. elokuuta klo 13.

Näin olen nähnyt -näyttely on avoinna 25.8. saakka.

Lisätiedot: vs. intendentti Mari Lehtosalo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Valokuva: Sirkka-Liisa Lonka, Puutarhaikoni 2018, lehtikulta/öljy. Kuvaaja Jussi Tiainen

Tule museoon Kouvola-kaverin kanssa

Haluaisitko vierailla museossa, mutta yksin lähteminen ei houkuttele? Pyydä mukaasi Kouvola-kaveri. Sisäänpääsy Poikilo-museoihin on sinulle ilmaista, kun tulet koulutetun Kouvola-kaverin kanssa.

Päivitetty 12.6.2019