Kaarlo Kivekäs -dokumentin jatko-osan esitys Kouvola-talolla

Kaarlo Kivekäs

Valkealasta lähtöisin olevasta kenraaliluutnantti Kaarlo Kivekkäästä (1866 – 1940) on valmistunut elokuvadokumentti. Dokumentissa on mukana Suomessakin kuvattua materiaalia. Kuvauksia on tehty muun muassa Kouvolassa, Hämeenlinnassa ja Helsingin edustalla. Dokumentti on jatkoa Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Kaarlo Kivekäs, kolmen armeijan kenraali -näyttelyssä esitettyyn dokumenttiin.

Dokumentti esitetään Kouvola-talon Honka-salissa keskiviikkona 22.5. klo 18. Esityksen kesto on noin tunti. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Paikalla on dokumentin ohjaaja-tuottaja Aidibek Bekmurodi ja Kivekäs-aiheeseen perehtynyt historianharrastaja Jarmo Loikkanen. Dokumentti on puhuttu venäjäksi ja tekstitetty englanniksi.
Kaarlo Kivekäs palveli Venäjän keisarikunnan armeijassa ja myöhemmin itsenäisen Suomen puolustusvoimissa. Hän toimi myös puolustusvoimien vt. ylipäällikkönä Suomen ensimmäisten presidentinvaalien aikana ja oli merkittävissä tehtävissä puolustusvoimia rakennettaessa. Ollessaan Keski-Aasiassa Kaarlo Kivekäs saavutti paikallisten luottamuksen. Häntä arvostetaan edelleen nykyisen Tadžikistanin alueella.

Lisätietoja antaa Juha Tompuri, puh. 040 834 8889.

Sirkka-Liisa Longan näyttely vetoaa aisteihin

Kuvataiteilija Sirkka-Liisa Longan herkkä ja monivivahteinen Näin olen nähnyt -niminen näyttely on avautunut Kouvolan taidemuseo Poikilossa 16. toukokuuta.

Luonto toimii Sirkka-Liisa Longan innoittajana. Luonnon vaikutteet, taiteilijan havainnot ja tunteet ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa. Suhde luontoon näkyy Longan taiteessa kokonaisvaltaisina elämyksinä muuttaen muotoaan lukuisilta ulkomaanmatkoilta saatujen vaikutteiden ja elämän muutosten kautta.

Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyssä on esillä Longan taidetta neljältä vuosikymmeneltä. Vuosikymmenten kuluessa teosten muotokieli on pelkistynyt. Kevyet ja herkät maalaukset liikkuvat luontevasti esittävän ja ei-esittävän rajoilla. Perussa vietettyjen vuosien vaikutuksesta maalauksiin on tullut viidakon kukkien hehku ja salaperäisesti lymyävät kissaeläimet.

Sirkka-Liisa Longan tapa kokea monenlaisia maailmoja välittyy katsojalle vaihtuvina elämyksinä. Jokainen teos kuvaa taiteilijan mielentilaa. Lonka maalaa maisemia, sademetsien mystiikkaa, aasialaista estetiikkaa ja meren aaltoja. Merenalainen maailma näyttäytyy valtavan kokoisessa meduusa-installaatiossa ja erilaisissa simpukoissa, joissa itse tehty paperi ja paperimassa on muotoutunut Longan käsissä kolmiulotteisiksi teoksiksi. Erityisesti simpukka-aiheiset teokset ovat taiteilijan ekologinen kannanotto luontoa kuluttavaa elintapaa vastaan.

Kouvolassa syntynyt ja Korialla nuoruutensa asunut Sirkka-Liisa Lonka (s. 1943) on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran eri puolilla maailmaa. Hänet valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2017–2019. Näyttely on osa Kouvolan kuvataiteilijan palkintoa. Tällä hetkellä on avoinna seuraavan Kouvolan kuvataiteilijan haku. Vuosille 2020-2022 valittava kuvataiteilija saa osana palkintoa näyttelyn Kouvolan taidemuseo Poikilossa kesällä 2021.

Lonka valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1967 ja graafikoksi 1968. Hän on osallistunut lukuisiin taiteen täydennyskoulutuksiin kotimaassa ja ulkomailla. Hän on myös itse opettanut Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lonka on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla sekä osallistunut lukemattomiin yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on merkittävissä kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa sekä julkisissa tiloissa. Sirkka-Liisa Lonka sai debyyttinäyttelypalkinnon 1970 ja valtion kuvataidepalkinnon 1973. Hänelle on myönnetty taiteilijaeläke.

Sirkka-Liisa Longan näyttelyn aikana pidetään taiteilijatapaamiset lauantaisin 15. kesäkuuta ja 10. elokuuta klo 13.

Näin olen nähnyt -näyttely on avoinna 25.8. saakka.

Lisätiedot: vs. intendentti Mari Lehtosalo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Valokuva: Sirkka-Liisa Lonka, Puutarhaikoni 2018, lehtikulta/öljy. Kuvaaja Jussi Tiainen

Tule museoon Kouvola-kaverin kanssa

Haluaisitko vierailla museossa, mutta yksin lähteminen ei houkuttele? Pyydä mukaasi Kouvola-kaveri. Sisäänpääsy Poikilo-museoihin on sinulle ilmaista, kun tulet koulutetun Kouvola-kaverin kanssa.

Päivitetty 20.5.2019