Kuumat kuplat.
Nykysarjakuvan monet muodot
26.9.2024–5.1.2025

Näyttely esittää kysymyksen: mitä on tilallinen nykysarjakuva? Kuumat kuplat tutkii sarjakuvaa tilan taiteena, sen mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia tilassa. Näyttelyn teoksissa tilallisuus ilmenee paitsi kuvien ja käsikirjoituksien sisäisissä tiloissa, myös kolmiulotteisuutena, liikkeenä ja ajallisuutena. Museotilassa sarjakuvat voivat herätä eloon ja niiden maailmoihin saattaa kirjaimellisesti kävellä sisälle. Näyttely nostaa esiin myös erilaisia sarjakuvan julkaisumuotoja ja sarjakuvan lukemisen tiloja. 

Näyttelyn taiteilijat ovat Terhi Ekebom, Jyrki Heikkinen, Ivanda Jansone, Reijo Kärkkäinen, Kaisa ja Christoffer Leka, Jarno Latva-Nikkola, Eeva Meltio, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Kati Rapia, Heikki Rönkkö, Aino Sutinen, Tuomas Tiainen ja Amanda Vähämäki. 

Teokset edustavat pääosin tekijöidensä uusinta tuotantoa, joukossa muutama vanhempi helmi. 

Kuumat kuplat juhlistaa sarjakuvakollektiivi Kutikutin 20-vuotista taivalta, ja se toteutetaan osana yhdistyksen kolmivuotista Nykysarjakuvan suunnat -hanketta (2023–2025). Koneen säätiön tukemalla hankkeella edistetään nykysarjakuvan tunnettuutta ja saavutettavuutta. 

Kuopion taidemuseossa järjestetään samanaikaisesti rinnakkaisnäyttelyä Ruutujen kapina.

Näyttely on saanut valtionavustusta Museovirastolta. Näyttelyä on tukenut Grafia ry.

Lyijykynäpiirustuksessa rusettipäinen tyttö, jolla on kani kädessään. Ympärillä kuplia.
Pauliina Mäkelä, Oculotopia I, 2022, lyijykynä paperille. Kuva Pauliina Mäkelä.

Palaa katsomaan näyttelyitä Näyttelyt – Poikilo.

Päivitetty 19.1.2024