Poikilo-museot pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee poikilo.fi-verkkosivustoa.

Saavutettavuuden tila

Poikilo.fi täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen

Yleistä

● Kontrastit: Palvelussa on joitakin riittämättömiä tekstikontrasteja erityisesti linkkien hover-tilojen osalta (WCAG 1.4.3).

● Kielivalinta: Kielen valinta voi olla haastavaa ruudunlukijan avulla, sillä muunkieliset tekstit luetaan suomalaisittain. Venäjänkieliselle sivulle vievän linkin saavutettava nimi on englanniksi. (WCAG 3.1.2) Lisäksi saavutettavat nimet eivät sisällä linkin näkyvää tekstiä, jolloin niiden käyttö puheohjauksella on haastavaa. (WCAG 2.5.3)

● Tekstin suurentaminen: Pelkän tekstin suurentaminen 200% aiheuttaa päävalikon sisällön valumisen pääkuvan päälle sekä evästeasetusten painiketekstien valumisen, jolloin tekstit voivat olla vaikeasti luettavissa (WCAG 1.4.4).

● Logolinkki: Sivuston etusivulle vievä logolinkki on merkitty ohjelmallisesti otsikoksi, mikä sekoittaa sivun otsikkorakennetta. (WCAG 1.3.1)

Linkit ja navigointi

● Uuteen välilehteen avautuvat linkit: Näkeville käyttäjille uuteen välilehteen/palveluun avautumisesta ei aina kerrota, sillä kaikissa linkeissä ja painikkeissa ei ole käytetty kuvaketta. Lisäksi joidenkin linkkien kohdalla ruudunlukija ei lainkaan mainitse linkin nimeä tai puheohjaus on haastavaa, sillä saavutettavana nimenä on “null”. (WCAG 2.4.4, 2.5.3)

● Hyppylinkit: Muun muassa karttasisällön ohittamiseen tarkoitettu hyppylinkki on englanninkielinen (WCAG 2.4.4).

● Osion valikko: Osion sisäisessä valikossa valikkokohteita laajentavat nuolipainikkeet ovat vaikeita ymmärtää ruudunlukijalla, sillä niiltä puuttuvat asianmukaiset ohjelmalliset vihjeet (WCAG 4.1.2).

Sivustohaku

● Navigointi: Ruudunlukijaselauksella käyttäjä ei pääse hakukentästä helposti hakutuloksiin. Sarkaimella pääsee ensimmäiseen hakutulokseen, mutta silloin jäävät haun ohjeet ja hakutulosryhmän otsikko välistä. (WCAG 1.3.2)

● Ohjeet: Haun dynaamisuudesta ei kerrota ruudunlukijakäyttäjälle etukäteen. Ruudunlukijakäyttäjälle suunnatut ohjeet haun

toimintaperiaatteesta löytyvät vasta hakutuloksista pääotsikon jälkeen. (WCAG 1.3.2, 3.3.2).

● Hakusanan muokkaus: Hakusanan muokkaaminen tai vaihtaminen ei onnistu hakutuloksista käsin näppäimistöllä tai ruudunlukijalla ilman hakutulosten sulkemista. (WCAG 2.4.3)

● Otsikointi: Hakutulosten osio ja siihen kuuluvien hakutulosten määrä on merkitty erillisiksi otsikoiksi. (WCAG 1.3.1)

Kuvat ja videot

● Kuvien tekstivastineet: Joidenkin kuvien tekstivastineissa toistetaan kuvateksti kuvan sisällön kuvailun sijaan. (WCAG 1.1.1)

● Videot: Sivustolla on 23.9.2020 jälkeen julkaistuja videoita, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia. (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)

Etusivun sosiaalisen median julkaisut

● Tekstivastineet: Kuvien tekstivastineet ovat aina muotoa “Photo from @poikilomuseot on [sosiaalisen median alusta] on Poikilo-museot at x/x/20 at x:xxPM” riippumatta siitä, onko sosiaalisen median alustalla kuvalle annettu tekstivastine vai ei (WCAG 1.1.1).

● Näppäimistönavigointi: Julkaisuissa navigointi näppäimistöllä ei ole selkeää. Selausjärjestys ei etene riveittäin, vaan sarakkeittain. Näytä lisää -painikkeen painamisen jälkeen kuitenkin jokaisen sarakkeen perään ilmestyy lisää julkaisuja. Sarkaimella näppäimistön kohdistus pysyy painikkeessa, ja nuolinäppäimellä kohdistus siirtyy epäjohdonmukaisesti johonkin päivittyneistä julkaisuista. (WCAG 1.3.2, 2.4.3) Sosiaalisen median julkaisuja on huomattavan paljon, ja niitä on mahdotonta ohittaa näppäimistöllä (WCAG 2.4.1).

● Linkit: Linkit julkaisujen sisällä on erotettu pelkällä värillä (WCAG 1.4.1)

Tapahtumat-sivu

● Valintapainike: Järjestäjä-osion valintapainike (radio button) on ohjelmallisesti merkitty valintaruuduksi (checkbox), mikä voi aiheuttaa hämmennystä ruudunlukijalle (WCAG 4.1.2).

● Kuvat: Tapahtumanostojen yhteydessä on koristekuvia, joita ei ole asianmukaisesti merkitty sellaisiksi. (WCAG 1.1.1)

● Haun tulokset: Ruudunlukijalla ei saa palautetta hakurajauksen tuloksista (WCAG 4.1.3).

Ajankohtaista -sivu

● Juttutyypin valinta pienellä näytöllä: Pienellä näytöllä juttutyypin valinnan saa sivulle esiin painikkeella. Painikkeeseen ei pääse käsiksi pelkällä näppäimistöllä (WCAG 2.1.1) Painike ei ole selkeä ruudunlukijakäytössä, sillä se luetaan vain napsautettavana otsikkona. (WCAG 4.1.2)

● Haun tulokset: Ruudunlukijalla ei saa palautetta hakurajauksen tuloksista (WCAG 4.1.3).

Muut yksittäiset sisällöt ja toiminnallisuudet

● Etusivun Suosituimmat sivut -elementti: Mobiilikäyttöliittymässä ja työpöytänäkymässä elementti sijaitsee visuaalisesti eri kohdassa, mutta kohdistusjärjestys on kummassakin näkymässä sama. Näin ollen mobiilikäyttöliittymässä kohdistusjärjestys poukkoilee odottamattomasti. (WCAG 2.4.3) Lisäksi elementin saavuttava nimi ei vastaa sen näkyvää nimeä (WCAG 2.5.3).

● Kartanoiden Kouvola -näyttely: Kartanoiden Kouvola -virtuaalinäyttely ei ole saavutettava, sillä sitä ei pysty käyttämään ruudunlukijan avulla, ja näppäimistöä käytettäessä käyttäjä saattaa jäädä jumiin. (WCAG 1.3.1, 2.1.1)

● Sivuston ulkopuoliset panoraamakuvat, virtuaalimuseot ja -kierrokset: Sivulta linkataan toisilla sivustoilla oleviin panoraamakuviin, virtuaalimuseoihin sekä -kierroksiin, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu.

● Kommentointi: Kommentti-kenttä ei ole merkitty pakolliseksi, mutta se on pakollinen. (WCAG 3.3.2) Nimi-kenttä ei tue automaattista täydennystä. (WCAG 2.5.3)

Liitetiedostot

Sivustolla on 23.9.2018 jälkeen julkaistuja liitetiedostoja, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia.

Sovellettava lainsäädäntö ei kata kyseistä sisältöä

Videot

Sivustolla on ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu.

Liitetiedostot

Sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja liitetiedostoja, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu.

[Ilmoita kohtien yhteydessä, jos saatavilla on vaihtoehtoinen, saavutettavuusvaatimukset täyttävä versio].

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 11.2.2021.

Seloste perustuu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation (Eficode Oy) toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Poikilo-museoiden verkkosivuston saavutettavuudesta voi antaa palautetta Kouvolan palautepalvelussa. Samojen yhteystietojen kautta voit pyytää direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle jätettyjä tietoja ja sisältöä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö Saavutettavuusvaatimukset.fi saavutettavuus(at)avi.fi Verkkolomake vaihde 0295 016 000

Saavutettavuusselosteen vapaaehtoinen sisältö

Poikilo-museot on sitoutunut digitaaliseen saavutettavuuteen. Saavutettavuusprojekti on käynnissä ja henkilöstöä on koulutettu syksyn 2020 aikana. Tekniset korjaukset sivustolle korjataan vuoden 2021 aikana. Verkkosivusto korjataan vähintään WCAG 2.1 AA-tason täyttäväksi (tavoite 30.4.2021 mennessä).

Päivitetty 3.3.2021