Täällä tuuli saa puhaltaa
Eeva-Liisa Puhakka
Kouvolan kuvataiteilija 2020–2022

Eeva-Liisa Puhakka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuoden 2019 lopussa. Nyt avautuva näyttely on Kouvolan kuvataiteilija -tunnustukseen liittyvä palkinto. Se on myös Puhakan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely museokontekstissa. Puhakan taide on monisäikeistä. Hänellä on taito kertoa asioista mielikuvitusta ja aisteja koskettavalla tavalla. Täällä tuuli saa puhaltaa on avoinna yleisölle 17.6.–5.9.2021.

Sippolasta kotoisin olevalla Eeva-Liisa Puhakalla (s. 1972) on runollinen tapa hyödyntää luonnontieteellistä osaamistaan ja tuntemustaan historiasta ja yhteiskunnallisista asioista. Se välittyy hänen taiteestaan katsojille eri aistien kautta kuvina, ääninä, liikkeenä ja hajuina. Puhakan taide on monialaista. Näyttelyssä on esillä valokuvia, videoteoksia, liikkuvia veistoksia, installaatioita sekä ääni- ja hajuteoksia. Tekstit ja tarinat ovat tärkeä osa Puhakan teoksia.

Elämä maatilalla on vaikuttanut Puhakan taiteeseen. Lapsuus ja nuoruus maatilalla herättivät kiinnostuksen koneisiin. Aiheet teoksiin tulevat yhä useammin kotiseudun luonnosta ja historiasta. Puhakan taiteeseen kuuluu myös kansainvälisyys. Taiteilijavuosiensa aikana Puhakka on asunut useita vuosia Berliinissä ja kiertänyt maailmaa työskennellen lukuisissa taiteilijaresidensseissä.

Eeva-Liisa Puhakka on ensimmäiseltä koulutukseltaan diplomi-insinööri. Taiteen opiskelun hän aloitti Vapaassa taidekoulussa ja Taidekoulu Maassa. Taiteen maisteriopinnot hän suoritti Göteborgin yliopistossa mediataiteen linjalta. Puhakan teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä gallerioissa eri puolilla maailmaa. Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen. Lisäksi hän kuului viime vuonna lopetetun Scent Club Berlin -kollektiivin perustajajäseniin. Puhakka oli vuonna 2017 ehdolla Lontoossa jaettavan Below Zero -taidepalkinnon saajaksi. Vuonna 2015 hänen teoksensa valittiin Puolan Wroclaussa WRO Resume -mediataiteen biennaalin parhaiden teosten joukkoon.

Näyttelyihin liittyviä yleisötapahtumia järjestetään myöhemmin kesän aikana tilanteen niin salliessa. Niistä ilmoitetaan myöhemmin Poikilo-museoiden nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Museovierailulla suositellaan kasvomaskin käyttöä. Käsien desinfiointiainetta on saatavilla Kouvolatalon ulko-ovella ja näyttelyiden sisäänkäynneillä. Kouvolatalon kattoremontista johtuen sisäänkäynti Kouvolaltalolle on ainoastaan pääovista. Mahdollisista koronarajoituksista ilmoitamme poikilo.fi -sivulla.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto jaetaan kolmen vuoden välein. Kouvolan kuvataiteilijan valinnan tarkoituksena on lisätä Kouvolan alueen kuvataiteen tunnettavuutta ja arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti. Kuvataiteilija valitaan hakemusten perusteella. Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua

Kouvolasta kotoisin olevat tai Kouvolassa vakituisesti asuvat taiteilijat. Aiemmin Kouvolan kuvataiteilijoiksi on valittu taidegraafikko Jouni Salonen (2011-2013), valokuvataiteilija Raakel Kuukka (2014-2016) ja kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka (2017-2019).

Lisätiedot:

Anu Kasnio, museonjohtaja, puh. 020 615 8317, anu.kasnio@kouvola.fi
Eeva-Liisa Puhakka, taiteilija, puh. 040 523 9361, eevaliisa.puhakka@gmail.com

Kuvat ovat ladattavissa alla olevista linkeistä:

https://www.poikilo.fi/wp-content/uploads/sites/3/2021/06/Kuva-1.jpg
Joka elokuu, 2015, valokuva. Kuva: Eeva-Liisa Puhakka

It-just-sings-and.jpg (2859×2661) (poikilo.fi)
Eeva-Liisa Puhakka, It just sings, and I couldn’t stop watching, 2018, kineettiset veistokset. Kuva Mari Lehtosalo.

Eeva-Liisa-Puhakka-kineettisten.jpg (5079×1772) (poikilo.fi)
Eeva-Liisa Puhakka kineettisten veistostensa äärellä. Kuva C deBoom.

Kaakkoissuomalaisen taiteen laajat näyttelyt Kouvolan taidemuseo Poikiloon ja Lappeenrannan taidemuseoon. KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyt esittelevät laajasti kaakkoissuomalaista visuaalista taidetta metsä-teeman kautta.

Metsien vihreä kulta on luonut Kaakkois-Suomen alueelle elinvoimaa ja hyvinvointia. Kymenlaaksossa vietetään vuonna 2022 metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlaa. Juhlavuosi näkyy laajasti alueen kaupunkien, metsäteollisuusyritysten, oppilaitosten, museoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden tapahtumissa koko vuoden ajan. Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo sekä Kaakon taide osallistuvat juhlintaan järjestämällä metsäaiheiset näyttelyt Kouvolassa keväällä 2022 ja Lappeenrannassa syksyllä 2023.

Teollisuuden rakennemuutos ja globalisaatio ovat muuttaneet suhdetta metsien teolliseen käyttöön. Ilmastonmuutos, metsien monimuotoisuuden säilyminen ja uhanalaisten metsälajien suojelu ovat nousseet tärkeiksi aiheiksi metsäteollisuuden tarpeiden ja sen tuottavuuden rinnalle. Metsäteollisuus on läsnä arjessamme, vähintään silloin kun luemme kirjaa, avaamme mehutölkin tai käymme vessassa.

Metsän voi nähdä erilaisista ajallisista perspektiiveistä. Miltä näyttää sen menneisyys, nykyisyys tai tulevaisuus? Metsää voi lähestyä maisemana, valtavana ekologisena systeeminä tai mikroskooppisista yksityiskohdista käsin.

Suomalainen muinaisusko eli metsässä. Pyhiä paikkoja löytyi lehdoista, puista, lähteistä. Metsän tärkeydestä kertovat siihen liittyvät lukuisat sanonnat. Monelle metsä on rauhoittumisen paikka. Stressitaso ja verenpaine laskevat, kun ilma on puhdasta ja katse lepää maisemassa. Se voi olla myös ilon ja lohdun paikka, jopa turva. Silti metsä voi olla myös vieras, pimeä, pelottava, synkkä ja läpitunkematon. Metsään voi eksyä.

Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo ja Kaakon taide kutsuvat kaakkoissuomalaisia ammattitaiteilijoita osallistumaan KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyihin. Niihin voivat hakea Kaakon taiteen jäsenjärjestöjen jäsenet. Taiteilijoiden toivotaan lähestyvän aihetta monipuolisesti, omista lähtökohdistaan käsin sekä erilaisia materiaaleja ja tekniikoita käyttäen.

Haku Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyyn järjestetään elokuussa 2021. Lappeenrannan taidemuseon näyttelyhaku on myöhemmin. Näyttelyt kuratoidaan hakemusten perusteella. Kuraattoriryhmään kuuluvat kuraattori Toni Ledentsa, Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna, Kouvolan taidemuseon intendentti Mari Lehtosalo ja Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen.

Lisätiedot:

Anna Vilkuna, taidejohtaja, Kaakon taide, puh. 045 144 7755, anna@kaakontaide.fi

Mari Lehtosalo, intendentti, Kouvolan taidemuseo Poikilo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Mikko Pirinen, amanuenssi, Lappeenrannan taidemuseo, puh. 040 522 6280, mikko.pirinen@lappeenranta.fi

Tule museoon Kouvola-kaverin kanssa

Haluaisitko vierailla museossa, mutta yksin lähteminen ei houkuttele? Pyydä mukaasi Kouvola-kaveri. Sisäänpääsy Poikilo-museoihin on sinulle ilmaista, kun tulet koulutetun Kouvola-kaverin kanssa.

Päivitetty 16.6.2021