Kaakkoissuomalaisen taiteen laajat näyttelyt Kouvolan taidemuseo Poikiloon ja Lappeenrannan taidemuseoon. KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyt esittelevät laajasti kaakkoissuomalaista visuaalista taidetta metsä-teeman kautta.

Metsien vihreä kulta on luonut Kaakkois-Suomen alueelle elinvoimaa ja hyvinvointia. Kymenlaaksossa vietetään vuonna 2022 metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlaa. Juhlavuosi näkyy laajasti alueen kaupunkien, metsäteollisuusyritysten, oppilaitosten, museoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden tapahtumissa koko vuoden ajan. Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo sekä Kaakon taide osallistuvat juhlintaan järjestämällä metsäaiheiset näyttelyt Kouvolassa keväällä 2022 ja Lappeenrannassa syksyllä 2023.

Teollisuuden rakennemuutos ja globalisaatio ovat muuttaneet suhdetta metsien teolliseen käyttöön. Ilmastonmuutos, metsien monimuotoisuuden säilyminen ja uhanalaisten metsälajien suojelu ovat nousseet tärkeiksi aiheiksi metsäteollisuuden tarpeiden ja sen tuottavuuden rinnalle. Metsäteollisuus on läsnä arjessamme, vähintään silloin kun luemme kirjaa, avaamme mehutölkin tai käymme vessassa.

Metsän voi nähdä erilaisista ajallisista perspektiiveistä. Miltä näyttää sen menneisyys, nykyisyys tai tulevaisuus? Metsää voi lähestyä maisemana, valtavana ekologisena systeeminä tai mikroskooppisista yksityiskohdista käsin.

Suomalainen muinaisusko eli metsässä. Pyhiä paikkoja löytyi lehdoista, puista, lähteistä. Metsän tärkeydestä kertovat siihen liittyvät lukuisat sanonnat. Monelle metsä on rauhoittumisen paikka. Stressitaso ja verenpaine laskevat, kun ilma on puhdasta ja katse lepää maisemassa. Se voi olla myös ilon ja lohdun paikka, jopa turva. Silti metsä voi olla myös vieras, pimeä, pelottava, synkkä ja läpitunkematon. Metsään voi eksyä.

Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo ja Kaakon taide kutsuvat kaakkoissuomalaisia ammattitaiteilijoita osallistumaan KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyihin. Niihin voivat hakea Kaakon taiteen jäsenjärjestöjen jäsenet. Taiteilijoiden toivotaan lähestyvän aihetta monipuolisesti, omista lähtökohdistaan käsin sekä erilaisia materiaaleja ja tekniikoita käyttäen.

Haku Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyyn järjestetään elokuussa 2021. Lappeenrannan taidemuseon näyttelyhaku on myöhemmin. Näyttelyt kuratoidaan hakemusten perusteella. Kuraattoriryhmään kuuluvat kuraattori Toni Ledentsa, Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna, Kouvolan taidemuseon intendentti Mari Lehtosalo ja Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen.

Lisätiedot:

Anna Vilkuna, taidejohtaja, Kaakon taide, puh. 045 144 7755, anna@kaakontaide.fi

Mari Lehtosalo, intendentti, Kouvolan taidemuseo Poikilo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Mikko Pirinen, amanuenssi, Lappeenrannan taidemuseo, puh. 040 522 6280, mikko.pirinen@lappeenranta.fi

Kartanonherran kaksi perhettä -videoteos täydentää Kartanoiden Kouvola -näyttelyä

Kartanonherran kaksi perhettä
Kartanoiden Kouvola -näyttelyn pimeässä huoneessa
5.9.2020 alkaen
Ensiesitys 5.9.2020 Elimäen Pestoomarkkinoilla

Kartanoiden Kouvola -näyttely täydentyy Elimäen Peippolan kartanoa vuosina 1813–1860 isännöineen ”ylpiäin tapain herra” Per af Forsellesin perheistä kertovalla videoteoksella. Kartanonherran kaksi perhettä -teos saa ensiesityksensä Pestoomarkkinoilla Elimäen entisessä kunnanvirastossa 5.9.2020 klo 13.15. Käsikirjoittaja Hannu Pukkila kertoo tilaisuudessa tarinan taustoista ja tekemästään tutkimustyöstä.

Kahden perheen tarina on arkistolähteisiin perustuva dramatisoitu kertomus miehen ja kahden naisen välisistä suhteista, rakkaudesta ja velvollisuudesta. Per af Forsellesilla oli kaikkiaan kymmenen lasta. Kuuden lapsen äiti oli kartanon taloudenhoitajatar, ja neljä lasta syntyi laillisessa säädynmukaisessa avioliitossa. Molemmat perheet elivät Peippolan kartanossa samassa taloudessa vuoteen 1860 saakka.

Käsikirjoitus ja taustatutkimus: Hannu Pukkila
Dramatisointi: Irja Ahtovirta
Videoteos: Marko Kivioja
Tuotanto: MMM-Videoframe25 ry/Matti Kalevi Pasi ja Poikilo-museot

Lisätietoja
Hannu Pukkila, käsikirjoittaja
arkistoahmatti@elisanet.fi

Anu Kasnio, museonjohtaja
p. 020 615 8317
anu.kasnio@kouvola.fi

Hanna Kaivonurmi, amanuenssi
p. 020 615 6739
hanna.kaivonurmi@kouvola.fi

Tule museoon Kouvola-kaverin kanssa

Haluaisitko vierailla museossa, mutta yksin lähteminen ei houkuttele? Pyydä mukaasi Kouvola-kaveri. Sisäänpääsy Poikilo-museoihin on sinulle ilmaista, kun tulet koulutetun Kouvola-kaverin kanssa.

Päivitetty 12.5.2021