Koko Kouvolan teatteri
Tarinoita parrasvalojen takaa

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa avautuu uusi näyttely Koko Kouvolan Teatteri. Näyttely kertoo teatterityön ammattilaisista ja tutustuttaa kävijät näytelmäesityksen tekemiseen. Näyttely on tehty yhteistyössä Kouvolan Teatterin kanssa ja on osa teatterin 60-vuotisjuhlaa.

Koko Kouvolan Teatteri -näyttely avautuu kaupunginmuseo Poikilossa keskiviikkona 24.11.2021. Näyttely esittelee Kouvolan Teatterin historiaa ja teatterin tekijöitä vuosien varrelta nykypäivään asti. Näyttely nostaa erityisesti esiin teatterissa työskentelevien ammattilaisten kirjon ja teatterityön monipuolisuuden. Museossa kävijät pääsevät kurkistamaan kulissien takaiseen maailman, johon teatterikatsojat eivät tavallisesti pääse.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kouvolan Teatterin kanssa. Teatteri täytti 60 vuotta viime vuonna, ja näyttely juhlistaa niin teatterin menneitä vuosia kuin teatterin nykyhetkeä. Teatterin tarina avautuu monipuolisten valokuvien ja kiinnostavien esineiden kautta.

“Minusta hienointa on ollut, miten teatterilaiset lähtivät innolla mukaan näyttelyn tekemiseen ja museolaiset saivat tutustua teatterityöhön ihan uudella tavalla. Teatterinäyttely aiheena mahdollistaa myös hieman erilaiset näyttelyratkaisut ja innosti kokeilemaan uutta,” iloitsee näyttelystä vastaava amanuenssi Minna Isopahkala. ”Esimerkiksi näyttelytekstit kirjoitettiin näytelmämuotoon, ja niiden pohjana on käytetty teatterilaisten haastatteluja ja kuvauksia työstään.”  

Näyttely on suunnattu koko perheelle. Kävijä voivat ihailla teatteripukuja ja kekseliäitä tarpeiston esineitä sekä joitakin suurempia lavastusesineitä. TAVATON median kanssa kuvattujen videoiden kautta pääsee kurkistamaan ihan oikeasti Kouvolan Teatterin kulisseihin ja näkemään miten ammattilaiset luovat teatterin taikaa. Leikkimieliset näyttelyvieraat voivat itse esiintyä tai kokeilla lavastuksen luomista ja sen valaisemista. Lapset saavat päästää luovuutensa valloilleen heitä varten varatussa leikkitilassa.

Lisätietoja:
Amanuenssi Minna Isopahkala 
puh. 020 615 8332, minna.isopahkala@kouvola.fi

Koko Kouvolan Teatteri 24.11.2021-8.10.2023, kaupunginmuseo Poikilossa
avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17

Asia-Europe 5
Kansainvälinen tekstiilitaiteen näyttely 30.9.2021-9.1.2022

Kouvolan taidemuseo Poikilossa avautuu 30.9. kansainvälinen tekstiilitaiteen näyttely Asia-Europe 5. Näyttely esittelee 37 aasialaisen ja eurooppalaisen nykytaiteilijan materiaalipohjaisia teoksia. Teoksissa on käytetty niin arkisia esineitä, luonnon orgaanisia osia kuin uudempia 3D-piirtämiseen pohjautuvia tekniikoita. Katsojille näyttely antaa mahdollisuuden yllättyä ja kokea oivaltamisen iloa. Se antaa uudenlaisen näkökulman jokapäiväisen materiaalisen maailman sisältämiin mahdollisuuksiin. Näyttely on nähtävissä 9.1.2022 saakka.

Asia-Europe -näyttelykonsepti sai alkunsa vuonna 2009, kun Erny Piret sai idean aasialaisen ja eurooppalaisen modernin tekstiilitaiteen asettamisesta keskinäiseen vuoropuheluun. Näyttelyt ovat aikaisemmin kiertäneet Liettuassa, Saksassa, Ranskassa, Puolassa, Tanskassa ja Belgiassa. Kouvolan taidemuseo Poikilo on ensimmäisenä suomalaisena museona osana Asia-Europe näyttelykiertuetta.

Näyttelykonseptin lähtökohta on tekstiilitaiteessa, mutta Asia-Europe 5 -näyttelyn kohdalla käsitettä voi laajentaa ja puhua materiaalipohjaisesta taiteesta. Omissa puheenvuoroissaan taiteilijat korostavat herkkyyttä ymmärtää eri materiaalien ominaisia luonteenpiirteitä. Monet kokevat tärkeäksi myös kierrätysmateriaalin tai muuten arvottomaksi ajatellun materiaalin käyttämisen taiteessaan. Silloin materiaalin muodon ja sen merkityksen muuttuminen saavat oman erityisen merkityksensä. Materiaali jatkaa olemassa oloaan tietynlaisen uudelleen syntymisen kautta taiteena.

Materiaalin ohella tärkeäksi nousee työskentelyprosessi. Käytetyt tekniikat ovat usein yksinkertaisia: kudontaa, ompelua, kirjontaa, punomista, solmimista, leikkaamista, liimaamista. Keskeistä on toisto, rytmi ja käytetty aika. Keskittyminen materiaalin, tekniikan ja syntyvän taideteoksen luomaan omaan maailmaan johdattaa usein filosofisiin pohdintoihin esimerkiksi materiaalisuuden ja henkisyyden yhtymäkohdista, materiaalittomuudesta, arvoista ja luonnosta. Taiteilijoiden ymmärrys perinteisistä tekstiilitaiteessa ja taideteollisuudessa käytetyistä tekniikoista on vahva, mutta näyttely osoittaa, että heillä on myös kyky kehittää uutta ja omaperäistä sekä visuaalisesti että teknisesti.

Suurin osa näyttelyn taiteilijoista nimeää tärkeimmäksi luovuuden lähteekseen luonnon. Se voi toimia innoittajana monella eri tasolla. Teoksissa on käytetty luonnon materiaaleja tai orgaanisia osia, kuten purjon juuria, lyhtykoison kukintoja tai omenapuun kukkavarsia. Luonnon vaikutus voi olla myös abstraktimpi, jolloin se näkyy hädin tuskin erottuvina vaikutelmina ja mielleyhtyminä kuten muistona trooppisen valtameren läpikuultavasta kirkkaudesta tai yötaivaalla valtavana hohtavasta kuusta.

Asia-Europe 5 -näyttelyn ovat kuratoineet Marika Szaraz ja Raija Jokinen. Vuoden 2022 alussa Asia-Europe 5 -näyttely jatkaa Belgiaan TAMAT museoon ja sieltä edelleen Tanskan Dronninglundin taidekeskukseen ja Saksan tekstiilimuseoon Krefeldiin.

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat:
Edit Balogh (Unkari), Klara Berge (Ruotsi), Ulrika Berge (Ruotsi), Kyoung Ae Cho (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Włodzimierz Cygan (Puola), Verena Friedrich (Saksa), Diana Harrison (Iso-Britannia), Toko Hayashi (Japani), Chiho Ikeda (Japani), Chikako Imaizumi (Japani), Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė (Liettua), Kakuko Ishii (Japani), Mitsue Ito (Japani), Yasuko Iyanaga (Japani), Raija Jokinen (Suomi), Hyom Kang (Etelä-Korea), Chung-Im Kim (Etelä-Korea/Kanada), Ieva Krūmiņa (Latvia), Mi-Kyoung Lee (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Beili Liu (Kiina/Yhdysvallat), Jiyoung Moon (Etelä-Korea), Sui Park (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Sandrine Pincemaille (Ranska), Helle Rude Trolle (Tanska), Kenji Sato (Japani), Magdalena Soboń (Puola), Amparo de la Sota (Espanja), Marika Szaraz & Richard Flament (Belgia), Dani Tambour (Belgia), Takaaki Tanaka (Japani), Sandrine Thiébaud-Mathieu (Ranska), Helene Tschacher (Saksa), Takumi Ushio (Japani), Makiko Wakisaka (Japani), Leyun Wang (Kiina/Ruotsi), Monika Žaltauskaitė Grašienė (Liettua)

Näyttelyyn liittyviä yleisötapahtumia järjestetään myöhemmin syksyn ja alkuvuoden aikana. Niistä ilmoitetaan myöhemmin Poikilo-museoiden nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Lisätiedot:
Mari Lehtosalo, intendentti, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi
Raija Jokinen, näyttelyn kuraattori ja taiteilija, puh. 050 5401322, raijoki@saunalahti.fi

Liitteet:
Kuvat ovat ladattavissa alla olevista linkeistä:

https://www.poikilo.fi/wp-content/uploads/sites/3/2021/09/21_Sui_Park_4.-Flow-_detail_Hres.jpg
Sui Park, yksityiskohta teoksesta, Flow, 2015–16, kuva Sui Park
Punonta, sitominen, nippusiteet

https://www.poikilo.fi/wp-content/uploads/sites/3/2021/09/17_AE5_Ieva_Krumina_Star-01_detail_Hres.jpg
Ieva Krūmiņa, yksityiskohta teoksesta Falling /Rising Stars, 2021, kuva Ieva Krūmiņa
Taiteilijan oma tekniikka (lämpökäsitelty polyetyleeni, leikkaus), polyetyleeni (PET-jäte), akryyli, metallipigmentit

https://www.poikilo.fi/wp-content/uploads/sites/3/2021/09/10_Severija_Autumn-Collection.jpg
Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Autumn Collection, 2005, kuva Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė
Ristipisto-ompelu, poraus, kastelukannu, raastin, kansi, puuvilla

https://www.poikilo.fi/wp-content/uploads/sites/3/2021/09/20_AE5_Moon_Jijung_Flying-Spore19_3Korea_Hres.jpg
Jiyung Moon, Flying Spore 19-3, 2019, kuva Jiyung Moon
Sekatekniikka, piirustus, TPU (lämpömuovattava polyuretaani), PLA (polylaktidi), sulat, fosforoiva maali

Kaakkoissuomalaisen taiteen laajat näyttelyt Kouvolan taidemuseo Poikiloon ja Lappeenrannan taidemuseoon. KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyt esittelevät laajasti kaakkoissuomalaista visuaalista taidetta metsä-teeman kautta.

Metsien vihreä kulta on luonut Kaakkois-Suomen alueelle elinvoimaa ja hyvinvointia. Kymenlaaksossa vietetään vuonna 2022 metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlaa. Juhlavuosi näkyy laajasti alueen kaupunkien, metsäteollisuusyritysten, oppilaitosten, museoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden tapahtumissa koko vuoden ajan. Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo sekä Kaakon taide osallistuvat juhlintaan järjestämällä metsäaiheiset näyttelyt Kouvolassa keväällä 2022 ja Lappeenrannassa syksyllä 2023.

Teollisuuden rakennemuutos ja globalisaatio ovat muuttaneet suhdetta metsien teolliseen käyttöön. Ilmastonmuutos, metsien monimuotoisuuden säilyminen ja uhanalaisten metsälajien suojelu ovat nousseet tärkeiksi aiheiksi metsäteollisuuden tarpeiden ja sen tuottavuuden rinnalle. Metsäteollisuus on läsnä arjessamme, vähintään silloin kun luemme kirjaa, avaamme mehutölkin tai käymme vessassa.

Metsän voi nähdä erilaisista ajallisista perspektiiveistä. Miltä näyttää sen menneisyys, nykyisyys tai tulevaisuus? Metsää voi lähestyä maisemana, valtavana ekologisena systeeminä tai mikroskooppisista yksityiskohdista käsin.

Suomalainen muinaisusko eli metsässä. Pyhiä paikkoja löytyi lehdoista, puista, lähteistä. Metsän tärkeydestä kertovat siihen liittyvät lukuisat sanonnat. Monelle metsä on rauhoittumisen paikka. Stressitaso ja verenpaine laskevat, kun ilma on puhdasta ja katse lepää maisemassa. Se voi olla myös ilon ja lohdun paikka, jopa turva. Silti metsä voi olla myös vieras, pimeä, pelottava, synkkä ja läpitunkematon. Metsään voi eksyä.

Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan taidemuseo ja Kaakon taide kutsuvat kaakkoissuomalaisia ammattitaiteilijoita osallistumaan KAAKKO22/23 – Metsä -näyttelyihin. Niihin voivat hakea Kaakon taiteen jäsenjärjestöjen jäsenet. Taiteilijoiden toivotaan lähestyvän aihetta monipuolisesti, omista lähtökohdistaan käsin sekä erilaisia materiaaleja ja tekniikoita käyttäen.

Haku Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelyyn järjestetään elokuussa 2021. Lappeenrannan taidemuseon näyttelyhaku on myöhemmin. Näyttelyt kuratoidaan hakemusten perusteella. Kuraattoriryhmään kuuluvat kuraattori Toni Ledentsa, Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna, Kouvolan taidemuseon intendentti Mari Lehtosalo ja Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen.

Lisätiedot:

Anna Vilkuna, taidejohtaja, Kaakon taide, puh. 045 144 7755, anna@kaakontaide.fi

Mari Lehtosalo, intendentti, Kouvolan taidemuseo Poikilo, puh. 020 615 4050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Mikko Pirinen, amanuenssi, Lappeenrannan taidemuseo, puh. 040 522 6280, mikko.pirinen@lappeenranta.fi

Tule museoon Kouvola-kaverin kanssa

Haluaisitko vierailla museossa, mutta yksin lähteminen ei houkuttele? Pyydä mukaasi Kouvola-kaveri. Sisäänpääsy Poikilo-museoihin on sinulle ilmaista, kun tulet koulutetun Kouvola-kaverin kanssa.

Päivitetty 23.11.2021