Ajan Rajalla
Hanneriina Moisseinen ja E.L. Karhu
26.9.2024–5.1.2025

Ajan rajalla (2022) on näytelmään pohjautuva, ommeltu sarjakuvateos. Se pohtii sarjakuvaruudun ja teatterinäyttämön ideoiden samankaltaisuutta, samalla kertoen tarinan, jossa ei ole tunnistettavia henkilöhahmoja tai varsinaista tapahtumapaikkaa. Tarina sijoittuu päähenkilönsä päänsisäiseen maailmaan.  

Sarjakuvakerronnalle tyypillinen piirre on, että lukija pyrkii yhdistämään abstraktitkin kuvat mielessään kertomukseksi, vaikka looginen yhteys kuvien välillä ei olisikaan itsestään selvä. Teoksen sisältämä teksti avaa kuitenkin kuvien merkityksiä. Teksti pohjautuu dramaturgi, näytelmäkirjailija E. L. Karhun näytelmään kuka tahansa meistä – dokumentti (2011), joka sai ensi-iltansa Kansallisteatterin ja Teatteri 2.0:n yhteisproduktiona 2013.   

Teos käyttää eri tekstilajien kollaasia kuvaamaan päähenkilön sisäistä matkaa oman mielensä maisemissa. Ajan rajalla kuvaa ääritilanteeseen joutuneen ihmisen kokemusta, matkaa absurdiin ja outoon maahan ajan ulkopuolelle ja sieltä takaisin. Mitä tehdä silloin kun järki ei auta eikä ymmärrys riitä? Kuinka löytää tie ajan rajan takaa takaisin jaettuun todellisuuteen?   

Näyttely on saanut valtionavustusta Museovirastolta. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunta, Niilo Helanderin säätiö sekä Sarjakuvantekijät ry.

Mustia videokoteloja vierekkäin kuvassa.
Hanneriina Moisseinen ja E.L. Karhu, Ajan rajalla, 2020, sarjakuvainstallaatio. Kuva Hanna Koikkalainen

Palaa katsomaan näyttelyitä Näyttelyt – Poikilo.

Päivitetty 19.1.2024