Kouvolan kaupungille arvokas taidekokoelma

Useita vierekkäin sijoitettuja maalauksia huoneen kulmassa.

Markku Villikka lahjoittaa lähes 1500 teoksen kokoelmansa Kouvolan taidemuseo Poikilolle. Lahjoituksen myötä Kouvolan kaupunki saa laajuudeltaan, merkitykseltään sekä taiteelliselta arvoltaan merkittävän taidekokoelman, jonka kaltaisen vain muutamat maamme keskeiset taidemuseot ja niiden kotikaupungit ovat saaneet kokoelmiensa perustaksi.

Markku Villikka (s. 1957) on Helsingissä asuva maankäytön ja suunnittelun alalla kansainvälisestikin työskennellyt taiteen keräilijä, joka aloitti taiteen keräämisen jo 1970-luvulla. Hänen äitinsä puoleinen suku on kotoisin Sippolasta, joka on nykyään osa Kouvolaa.

Valokuvassa silmälasipäinen parrakas mieshenkilö.

Halusin lahjoittaa kokoelmani nimenomaan Kouvolaan ja Poikilo-museoille, jotta kokoelma saa ansaitsemansa paikan ja aseman sukuni kotipaikkakunnalla. Toivon, että kokoelma on jatkossa kaikkien kouvolalaisten saavutettavissa muun muassa taidemuseo Poikilon tulevissa näyttelyissä, tutkimuksissa ja taideteosten sijoitustoiminnan kautta myös kaupungin eri toimipisteissä”, Markku Villikka sanoo.

Kuvassa Markku Villikka

Villikan taidekokoelma on kansallisesti merkittävä ja ainutlaatuinen kokonaisuus maamme kärkikaartin taiteilijoiden teoksia sekä kansainvälistä taidetta. 1472 teoksen kokoelma sisältää taidetta 355 taiteilijalta -. maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvateoksia. Ajallisesti ne sijoittuvat 1950-luvulta aina 2020-luvulle saakka. Kokoelmasta suurin osa eli 1150 teosta on suomalaista taidetta muun muassa Mauno Hartmanilta, Outi Heiskaselta, Ahti Lavoselta, Kimmo Pyyköltä, Ulla Rantaselta, Kain Tapperilta ja Sam Vannilta. Kansainvälistä taiteilijoista ovat edustettuina muiden ohella Karel Appel ja Per Kirkeby. Naivistisen taiteen ryhmästä voidaan nostaa esille esimerkiksi Alice Kaira, Pirkko Lepistö ja Tuomas Mäntynen.

Markku Villikan taidekokoelma on harkiten ja hyvällä maulla sekä vankalla asiantuntemuksella koottu. Se on yhtenäinen ja ehjä läpileikkaus Suomen nykytaiteesta 1950-luvulta aina tähän päivään saakka mutta myös harvinaisen laaja ja edustava kokonaisuus taiteilijoiden tyyleistä, tekniikoista ja aihepiireistä. “Markku Villikan taidekokoelma lisää Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmien arvoa, merkitystä ja käyttömahdollisuuksia sekä nostaa taidemuseon kokoelmineen kokoaan suuremmaksi ja merkittävämmäksi vaikuttajaksi Suomen museokentällä. Taidekokoelmasta annettavat lainat muille taidemuseoille tuovat sekä kokoelmalle, taidemuseolle että Kouvolan kaupungille näkyvyyttä ja tunnettavuutta ympäri Suomen”, toteaa Poikilo-museoiden johtaja Anu Kasnio.

Yleisö pääsee nauttimaan taidekokoelmasta vuonna 2027 Kouvolan taidemuseo Poikilon 40-vuotisjuhlanäyttelyssä. Kokoelmanäyttelyn valmistelussa ja toteutuksessa käytetään kaupunkilaisia laajasti osallistavia menetelmiä. Markku Villikan taidekokoelmasta ja juhlanäyttelystä laaditaan myös julkaisu. Taideteoksia on käytettävissä inventoinnin jälkeen vuoden 2025 alusta lähtien Kouvolan kaupungin toimipisteisiin tehtäviä pitkäaikaisia taideteoslainoja varten. Tuolloin ovat mahdollisia myös taideteosten lainat muiden taidemuseoiden näyttelyihin.

Kouvolan taidemuseo Poikilo on Kymenlaakson ainoa taidemuseo, ja se on perustettu vuonna 1987.

Lisätietoja: museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, anu.kasnio(at)kouvola.fi

Kuvassa Tuomo Saalin ja Mauno Markkulan teoksia Markku Villikan taidekokoelmasta.