Herättääkö vanha valokuva sinussa muistoja ja tunteita?

Lähde matkalle eri aikakausiin. Anna kuvan kuljettaa sinua kymenlaaksolaisiin maisemiin niin Kymijoen varteen, metsiin ja pellolle kuin kaupunkiympäristöön, tehdasmiljööseen, rautateille ja varuskuntiin. Tällaisia kuva-aarteita löytyy museon valokuva-arkistosta. Kokoelmissa on runsaat 120 000 valokuvaa aina 1800-luvun lopusta nykypäiviin asti.

Lahjoita valokuvia Kouvolasta. Valokuvakokoelmamme kaipaa täydennystä erityisesti entisten Anjalan, Elimäen, Jaalan ja Sippolan kuntien alueilta. Kuvien myöhempää käyttöä helpottavat mahdollisimman tarkat taustatiedot lahjoitettavasta aineistosta.

Kuva-arkiston helmiin voi poiketa tutustumassa varaamalla ajan etukäteen. Alkuperäisiä kuvia emme lainaa, mutta kuvista voidaan tehdä tarvittaessa kopio. Käytöstä perimme hinnaston mukaisen maksun käyttötarkoituksen perusteella.

Kuukauden kuva

Valapaton suurtulva aiheutti valtavia tuhoja Kymenlaaksossa vuonna 1899.
Valapaton suurtulva aiheutti valtavia tuhoja Kymenlaaksossa vuonna 1899.

Lapissa on nyt tietyillä alueilla suurtulvan vaara lumen nopean sulamisen vuoksi, mutta on niitä kevättulvia ollut täälläkin. Kymenlaakso oli yksi eniten kärsineistä alueista Suomen historian pahimmassa Valapaton nimellä tunnetussa suurtulvassa vuonna 1899. Nimi tulee siitä, että samana vuonna Venäjän keisari ja Suomen suurruhtinas Nikolai II julkaisi niin sanotun helmikuun manifestin, joka heikensi Suomen itsemääräämisoikeutta. Keisari näin petti Suomelle antamansa valan.

Pahin tulvahuippu osui kesäkuulle. Kymijoen varrelle perustetut tehtaat ja sahat sekä joen varren asukkaiden rakennukset joutuivat veden varaan. Paikoin myös rautatiet jäivät veden alle. Valokuva-arkistosta löysimme Kirjokiven kartanoon kuuluvista vanhoista valokuvista upean kuvan, jossa juna kulkee veden päällä kesällä 1899. Kuva on otettu Myllykosken ja Inkeroisten väliltä.

Päivitetty 1.6.2020