Silmiesi edessä

Löydä oma mieliteoksesi! Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelma on muutakin kuin varastossa odottavia tauluja ja veistoksia. Meillä on toki niitäkin, mutta osa teoksista on myös esillä ja kaupunkilaisten nähtävillä julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa: kouluissa, kirjastoissa, terveysasemilla ja hallintorakennuksissa, niin yleisötiloissa kuin työhuoneissakin.

Julkiseen taidekokoelmaan kuuluvia veistoksia on pitkin laajaa Kouvolaa – Elimäeltä Kouvolan keskustaan. Niistä löytyy oma kätevä mobiilireittikartta.

Taidekokoelmiin kuuluu noin 4100 teosta, joista suurin osa on nykytaidetta. Kokoelmat jakaantuvat Kouvolan taidemuseon kokoelmaan ja Kouvolan kaupungin julkisen taiteen kokoelmaan.

Taidemuseo perustettiin vuonna 1987, joten enimmäkseen meillä on 1960-luvulta lähtien olevia teoksia. Varhaisemmista taiteilijoista mainittakoon Esko Tirronen ja Ulla Rantanen, nykytaiteilijoista Samuli Heimonen, Kuutti Lavonen ja kouvolalaiset Mikko Sakala ja Irmeli Tarmo. Maalausten ja veistosten lisäksi kokoelmiin kuuluu grafiikkaa, valokuvia, mediataidetta ja sähköisiä interaktiivisia teoksia. Vuonna 2023 Kouvolan taidemuseo Poikilo sai lahjoituksena taiteen keräilijä Markku Villikan merkittävän, 1500 teoksen nykytaiteen kokoelman. Tutustu Markku Villikan kokoelmaan.

Taidemuseo hoitaa ja vastaa Kouvolan kaupungin taidekokoelmasta, entisten kuntien taidekokoelmista ja lahjoituskokoelmista, pitäen niitä esillä mahdollisuuksien mukaan. Kaikki kun eivät mahdu esille samaan aikaan, voi kokoelmateoksia selata päivittäin muun muassa kaikille avoimessa Finna.fi –palvelussa. Tutustu Kokoelmiin Finnassa | (finna.fi)

Teokset voivat merkitä katsojille monenlaisia asioita. Vuonna 2020 tehdyissä haastatteluissa kaupungin työntekijät ja päiväkotilapset kertovat, miksi teokset ovat heille tärkeitä. Tutustu taidehaastatteluihin.

Päivitetty 28.3.2024