Kuusankosken pariisitar

Tämä julkaisu on ensimmäinen joka käsittelee kuusankoskelaisen naistaiteilijan, Vieno Elomaan taidetta ja elämää. Julkaisua on odotettu ja toivottu, sillä Vieno oli paikallinen ”nähtävyys” ja taiteilijatar sanan parhaassa merkityksessä. Hänellä oli laaja ystäväpiiri, useimmat paikalliset hankkivat hänen taulujaan joita hän myi kun halusi kerätä rahaa maailmalle matkustamiseen, mutta toisinaan lahjoitti taulun kuin taulun kun arveli sen saavan hyvän kodin.

Idea laajan retrospektiivisen näyttelyn ja julkaisun tekemisestä alkoi jo 2009, jolloin Kouvolan taidemuseo Poikilon omistukseen tuli suuri määrä Vienon teoksia Kuusankosken taidekokoelmasta. Oli selvää että hänestä piti sellaiset tehdä, sillä paikalliset ihmiset nostivat hänen nimensä esiin aina kun tuli hetki suunnitella uusia näyttelyitä. Lopulta näyttelyn ajankohta lyötiin lukkoon: se tulisi olemaan kevättalvella 2015.

Näyttelyn voi sanoa löytäneen yleisönsä. Tärkeintä on se että nyt olemme paljon varmemmalla pohjalla kun puhumme Vieno Elomaasta ja hänen taiteestaan. Syvempi taidehistoriallinen tutkimus saa vielä odottaa, mutta paljon perustyötä on nyt tehty. Vienon elämäntyö on saanut ansaitsemansa huomion ja dokumentoinnin. Erityiset kiitokset kuuluvat kuraattori, FM Sanna Ojanteelle , joka antaumuksella paneutui 1950-luvun pariisilaistunnelmiin ja ts. amanuenssi, FM Mari Lehtosalolle joka teoslogistiikan pyörteissä tuotti ensimmäisen mobiiliopastuksen museossamme juuri Vienon näyttelyyn. Näyttelyn onnistumisesta kiitokset kaikille teoksiaan lainanneille.

Toimittanut: Anna-Kaarina Kippola
Artikkelit: Anna-Kaarina Kippola ja Sanna Ojanne
Julkaisija: Poikilo-museot
Graafinen suunnittelu: Riimuraami
Painopaikka: Grano Oy, Kouvola
Painovuosi: 2015

Kouvolan taidemuseon julkaisuja 28
ISBN 978-951-8990-39-3
ISSN 0786-9134
EAN 9789518990393

Kirjan hinta 20 € (sis. alv 10 %)

Päivitetty 14.2.2019