Otteita Suomen taiteen 1980-luvusta

Kuvataiteen 1980-luku oli käänteentekevä vuosikymmen - taidemaailmassa elettiin vapautumisen ja avautumisen aikaa. Runsaasti kuvitettu kirja tarjoaa elämyksellisiä näkökulmia taiteen kiihkeisiin vuosiin ja etsii vastauksia kysymyksiin siitä, mitä 1980-luvun taiteessa oikein tapahtui.

1980-luvulla nuori, yksilöllisesti ajatteleva taiteilijapolvi nousi esiin, taide kävi loistavasti kaupaksi ja Suomen taidemaailma kansainvälistyi vauhdilla.

Yksilöllisyyttä korostavat nuoret taiteilijat heittäytyivät vimmalla subjektiivisiin tunteisiin ja kokemuksiin. Uudenlaiset tekemisen tavat herättivät intohimoja: museot ja galleriat täyttyivät suurista ja voimakkaista maalauksista, arvoituksellisista veistoksista sekä monikerroksisista video- ja valokuvateoksista.

Miltä tuntui, kun maailma aukeni, jäät lähtivät, muurit murtuivat ja uusi taide murtautui esiin?

Palavat tornit -julkaisu avaa aikakauden henkeä laajemminkin. Upeasti kuvitettu, suomen- ja englanninkielinen, 128-sivuinen teos on Timo Valjakan toimittama (Suomen Kirjallisuuden Seura, Kirjokansi 115).

Toimittaja: Timo Valjakka
Kuvatoimitus: Mari Lehtosalo
Artikkelien kirjoittajat: Timo Valjakka, Pessi Rautio, Gertrud Sandqvist, Anna-Kaarina Kippola, Maria Pettersson ja Suomen Kirjallisuuden Seura
Ulkoasu ja taitto: Timo Jaakola
Käännökset: Mike Garner, Donald McCracken ja Kari Vähäpässi
Painotyö: Livonia Print, Riika, 2016
128 sivua
SKS 2016

Kouvolan taidemuseon julkaisuja 29
ISBN 978-952-222-704-1
ISSN 2323-7392

Suomen tietokirjailijat ry on tukenut teoksen toteuttamista

Päivitetty 11.3.2024