Überhund – Taiteen kiehtovat koirat

Maalauksessa keltaisella taustalla kaksi koiraa (dalmatialaista)

Kouvolan taidemuseo Poikilo 2.2. – 29.4.2023.
Taidemuseoon avautunut näyttely nostaa koirat esille ja tarkastelun kohteeksi. Näyttely kertoo ihmisen ja koiran välisestä ainutlaatuisesta suhteesta. Näyttelykokonaisuus on lähes sadan teoksen laajuinen.

Sanonta ”Koira on ihmisen paras ystävä” lienee meille useimmille tuttu. Koko pitkän yhteiselomme ajan koira on toiminut ihmisen kumppanina ja työtoverina, mutta myös muusana ja inspiraation lähteenä. Näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat kertoo ihmisen ja koiran välisestä suhteesta, sen pitkästä historiasta, erilaisista muodoista ja ainutlaatuisuudesta. Koira on myös ajankohtainen aihe, sillä pandemian aikana koirien rekisteröintimäärä kasvoi Suomessa lähes 17 prosenttiyksikköä.

Tumma tausta ja vaalea pitkäkarvainen koira, jonka turkki hulmuaa tuulessa. Koira istuu ja katsoo kameraan.
Maija Astikainen, Vesla, sarjasta One-Dog-Policy, 2016

Koirat kuvataiteessa

Kuvataiteessa koira on hämmästyttävän yleinen aihe. Hahmona se on usein niin arkinen ja tavallinen, että se saattaa jäädä huomaamatta. Näyttely nostaa koirat esille erilaisten työtehtävien ja roolien takaa katseen kohteeksi ja pääosaan. Koiran ja ihmisen suhdetta voi ajatella mikrohistoriana, jonka kautta on kuitenkin mahdollista tarkastella ympäröivää yhteiskuntaamme laajemmasta näkökulmasta.

Perinteisesti koira on edustanut kuvataiteessa turvaa, uskollisuutta, kumppanuutta, apua tai suloisuutta. Überhund-näyttely kertoo myös ihmisen ja koiran yhteiselon haasteista. Nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissaan koiria inhimillistävän ja objektisoivan kulttuurin. He tarkastelevat koiraa eettisten kysymysten kautta: miten me näemme koiran, miten me kohtelemme sitä, millainen on eläinsuhteemme? Näiden kysymysten lisäksi Überhund-näyttely kertoo muun muassa koiran poliittisista rooleista ja jalostuseettisistä kipukohdista, mutta tuo esille myös välähdyksen koiran elämän arkisemmasta ja leikkisämmästä puolesta.

Kiertonäyttely Kouvolassa

Näyttelyn vanhimmat esineet ovat mayakulttuurin aikaan sijoittuvat pienoisveistokset. Uusimmat teokset ovat valmistuneet vuoden 2022 aikana. Kaikkiaan näyttelykokonaisuudessa on mukana lähes 100 teosta 47 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta.

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttely oli esillä syksyllä 2022 Salon taidemuseo Veturitallissa. Sen kuratoi museonjohtaja Susanna Luojus. Kiertonäyttely on valituin sisällöin esillä muissa museoissa. Kouvolasta näyttely jatkaa Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Emma Ainala, Maija Astikainen, Elina Brotherus, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Elin Danielson-Gambogi, Robert Wilhelm Ekman, Tiina Forsman, Samuli Heimonen, Liisa Hietanen, Leena Illukka, Alpo Jaakola, Tove Jansson, Jyri-Pekka Juntunen, Raimo Kanerva, Pekka Ketonen, Anni Kinnunen, Arto Korhonen, Anne Koskinen, Edvin Henry Landseer (mukaan), Jouko Lehtola, Johan Erik Lindh, Juhani Linnovaara, Teemu Luoto, Jarmo Mäkilä, Jussi Mäntynen, Fanni Niemi-Junkola, Tiitus Petäjäniemi, Laura Pikarla, Ulla Rantanen, Jacob van Ruisdael (mukaan), Elina Ruohonen, Stiina Saaristo, Pentti Sammallahti, Noora ja Kimmo Schroderus, Elina Sarlin, Viljo Savikurki, Sanni Seppä, Kim Simonsson, Tarja Tella, Pekka Turunen, Samppa Törmälehto, Hanna Vihriälä, Johanna Väisänen ja Helena Öst. Lisäksi näyttelyssä on mukana teoksia prekolumbiaaniselta ajalta Meksikosta.

Lue lisätietoja näyttelystä sivuiltamme Überhund – Taiteen kiehtovat koirat – Poikilo
Lue näyttelyn tiedote Medialle – Poikilo

Pääkuva Elina Ruohonen, Try Me, 2010, öljy akryylilevylle, 130 x 170 cm. Valtion taideteostoimikunta, kuva Museokuva.