Taidemuseoon avautuu Jenni Tieahon näyttely

Jenni Tieahon näyttelyn tiedot ja teos Ukko ja Jääratsu.

Jenni Tieaho – Pyörteitä ja virtauksia Kouvolan Taidemuseo Poikilo 23.5.–1.9.2024

Ideoiden siemenet Jenni Tieahon veistoksiin löytyvät metsien siimeksissä samoillen, peurojen polkuja seuraillen ja jylhiä kallioita koluten. Tieahon taiteen lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Sen aiheita voi tulkita lisäksi kansanperinteen rikkaiden tarinoiden kautta. Luonnosta löytyvät myös veistosten materiaalit, kuten villipaju, tuohi ja kasvien eri osat. Kouvolan taidemuseo Poikilon kesänäyttely Pyörteitä ja virtauksia on avoinna 23.5.–1.9.2024. Näyttelyn ajan Kino-Poikilossa on koettavissa audiovisuaalinen teos Ikimetsä maan alisen.

Vuorovaikutus materiaalin kanssa on Tieaholle tärkeää. Hänen työskentelynsä seuraa materiaalin ominaisuuksia, jotka luovat pohjan taiteen tekemiselle. Tieaho ei pyri muokkaamaan materiaalia toiseksi, vaan kuuntelee, minkälaisiin muotoihin se luonnollisesti asettuu. Keskeistä hänelle on luonnonmateriaalien käyttö. Tieahon käsissä veistoksiksi muotoutuvat niin rahkasammal, maitohorsman syysvilla kuin sananjalka saniainen. Luonnonmateriaalit ovat visuaalisesti kauniita, ja materiaalisuuden tarkastelu syventää teosten katsomisen kokemusta.

Taiteen tekeminen luonnonmateriaaleista tarkoittaa työskentelyä vuodenkierron mukaan. Materiaalin kerääminen oikeaan aikaan luonnosta, sen kuivaaminen ja varastointi on oleellinen osa työskentelyä. Materiaalin saatavuuteen vaikuttaa luonnon asettamat ehdot, ja sen hankkiminen noudattaa luonnonrytmiä. Tieahon intuitiivinen työskentelytapa yhdistyy luonnollisella tavalla osaksi vuodenaikojen sykliä. Keskittyminen ja läsnäolo taiteen tekemiselle löytyy luonnon keskeltä.

Aika on Tieahon taiteessa läsnä monin tavoin. Luonnosta kerätyt veistosten materiaalit muistuttavat siitä, että ne olivat aikaisemmin eläviä. Ne viittaavat sekä menneisyyteen että nykyisyyteen ja tuovat esille ajan kulumisen. Teoksilla on oma elinkaarensa. Ne muuttuvat ja patinoituvat, luonto tekee niihin omia merkintöjään. Ja toisinaan ajan myötä teokset maatuvat takaisin osaksi luonnon kiertokulkua.

Teosten valmistaminen on aikaa vaativaa käsityötä. Taiteilija punoo veistokset muotoonsa kuin virtaavien viivojen kudelmaksi, muistin ja muistojen pyörteiksi. Tieaho muistuttaa, että emme ole erillisiä luonnosta ja sen materiaaleissa virtaavasta energiasta, vaan osa niitä ja ajan loppumatonta, lohdullista kulumista.

Kino-Poikilossa on kuunneltavissa ja nähtävissä audiovisuaalinen teos Ikimetsä maan alisen. Teos on toteutettu alun perin vuonna 2021 Tytyrin elämyskaivokseen. Kinoversio on muokattu siitä Kino-Poikilossa esitettäväksi. Ikimetsä maan alisen vie kokijansa entisaikojen aarniometsiemme pehmeään syleilyyn. Äänitaiteilija Mikko H. Haapojan taltioimat äänimaisemat ympäröivät kuulijat, ja kansanmuusikko Ulla Hillebrandtin soittamat metsän kävyt, kivet ja oksat täydentävät äänikudelman. Teoksen visuaalisesta ilmeestä ovat vastanneet Jenni Tieaho sekä valotaiteilija Pekka Järvilehto. Kokonaisuus herättelee pohtimaan luonnon kokemisen eri tasoja sekä mytologian merkitystä nykyajassa.

Kuka?

Jenni Tieaho (s. 1969) on kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija, joka on työskennellyt taiteilijana lähes 30 vuotta. Tieaho opiskeli Kaitaan taidepainotteisessa lukiossa 1987–89, Västra Nylands folkhögskolanin taidelinjalla 1989–90, Vapaassa Taidekoulussa 1990–91, Lahden Muotoiluinstituutin kalustesuunnitteluosastolla 1991 ja Taidekoulu Maan ammattiin valmistavalla päivälinjalla 1995–99. Näyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1997 lähtien. Tieaho on osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on muun muassa Kansallisgallerian Valtion taideteostoimikunnan, Helsingin kaupungin, EMMA Espoon modernin taiteen museon ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Näyttely Pyörteitä ja virtauksia on saanut Museovirastolta valtionavustusta. Suomen Kulttuurirahasto on tukenut Tieahon työskentelyä näyttelyä varten.

Jenni Tieahon taiteilijatapaamiset ovat lauantaina 8.6. klo 15.00 ja lauantaina 24.8. klo 13.00.

Veistos Jenni Tieaho, Ukko ja jääratsu 2023, Kuva Tomi Pohja