Pyörteitä ja virtauksia
Jenni Tieaho 23.5.–1.9.2024 Kouvolan taidemuseo Poikilo

Jenni Tieahon taiteen lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Niihin liittyvistä aiheista hän rakentaa tai muokkaa veistoksia, installaatioita ja ympäristötaidetta. Keskeistä Tieahon taiteessa on luonnonmateriaalien kuten pajun, tuohen, puun ja erilaisten kasvien osien sekä teräksen käyttö. Siksi myös materiaalin kerääminen, sen kuivaaminen ja varastointi ennen luomisprosessia on oleellinen osa työskentelyä.  

Aika on Tieahon taiteessa läsnä monin tavoin. Teokset valmistuvat vuoden kiertoa mukaillen. Niillä on oma elinkaarensa, ja toisinaan ajan myötä teokset maatuvat takaisin osaksi luonnon kiertokulkua. Teosten valmistaminen on aikaa vaativaa käsityötä. Taiteilija punoo veistokset muotoonsa kuin virtaavien viivojen kudelmaksi, muistin ja muistojen pyörteiksi. Tieaho muistuttaa, että emme ole erillisiä luonnosta ja sen materiaaleissa virtaavasta energiasta, vaan osa niitä ja ajan loppumatonta, lohdullista kulumista.  

Tieaho on opiskellut muun muassa Taidekoulu Maan ammattiin valmistavalla linjalla vuosina 1995–1999. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1997 lähtien, ja yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 2000 alkaen. Tieahon teoksia kuuluu muun muassa Suomen valtion, Helsingin kaupungin, EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Suomen Taideyhdistyksen ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin. 

Näyttely on saanut valtionavustusta Museovirastolta ja Suomen kulttuurirahasto on tukenut sen valmistumista.

Palaa Poikilo-museoiden näyttelyt- sivulle Näyttelyt – Poikilo

Päivitetty 24.4.2024