Kuukauden taideteos: toukokuu 2023

Maalaus jossa mies seisoo ikkunan edessä. Taustalla kaupunkimaisema ja pöydällä kukkia.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Tuomas Mäntynen, Ikuinen ikävä, 1980

Sippolassa syntyneen Tuomas Mäntysen (1932-) öljymaalauksessa Ikuinen ikävä kiteytyy hyvin hänen taiteellisen tuotantonsa yhden osa-alueen keskeinen ja kantava teema, ihmisen yksinäisyys sekä pohdinnat elämän tarkoituksesta ja omasta paikasta muiden kohtalotovereiden joukossa. Pienessä hetkessä on usein kokoaan suurempi vaikutus. Teoksen rauhallisen odottavassa tunnelmassa on tiettyä surumielisyyttä ja kaihoa joskus kovin lannistavan arkitodellisuuden ja täyttymättömien toiveiden ristiaallokossa. Näennäisen tyynen pinnan alla väreileekin voimakkaasti; jotakin on kohta tapahtumassa tai jo tapahtunut. Intensiiviset ja tummasävyiset värit tuovat teoksen hieman ulkopuolisen yöllisen tarkkailijan tilanteeseen vielä lisää tunnelatausta. Mäntysen tapa kuvata henkilöitään lempeän humoristisesti saa teoksen katsojan kuitenkin huokaisemaan osin helpotuksesta, sillä toivoa on vielä jäljellä ja ikuinen ikäväkin saattaa helpottaa.            

Taidemaalari Tuomas Mäntyseltä on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa yhteensä 19 öljymaalausta vuosilta 1959-2003. Osassa näistä kokoelmateoksista on samaa todellisuuden ja mielikuvituksen sekoittavaa elokuvallisen kerronnan tyyliä, kuin Ikuinen ikävä maalauksessa. Mäntystä voisi hyvin luonnehtia hänen itsensäkin hyväksymällä tavalla ”ekspressionistiksi, jolla on naivistisia ja surrealistisia piirteitä”.     

Tuomas Mäntynen opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1952-54, Vapaassa taidekoulussa 1956-57 ja Académie de la Grande Chaumièressä Pariisissa 1958-59 ja 1961. Mäntysen teoksia oli ensi kertaa näytteillä vuonna 1961 Helsingissä. Hän on osallistunut lukuisiin koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin. Tuomas Mäntysen teoksia on useissa keskeisissä kotimaisissa taidekokoelmissa. Mäntyselle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1986 ja taiteilijaprofessorin arvonimi vuonna 1996.    

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot:
Tuomas Mäntynen, Ikuinen ikävä, 1980, öljy kankaalle, 92 x 70 cm

Tutustu muihin 2023 vuoden taideteoksiin Vuoden 2023 kuukauden taideteoksia – Poikilo

Katso aiemmin julkaistuja kuukauden taideteoksia Taidekokoelmat – Poikilo