Kuukauden taideteos: Kesäkuu 2022

Anttinen Tiiu, Luomakunnan kruunu, 2010, pronssiveistos

Kuvanveistäjä Tiiu Anttisen pronssiveistos Luomakunnan kruunu (2010) on tuore teoshankinta Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin. Taidekokoelmissa on nyt kaikkiaan kolme Anttisen veistosta. Muut kokoelmateokset ovat tuntemattomien, ehkäpä mikroskooppisten eliöiden maailmaa kuvaavat Pykä Pykä adult ja Siipisuomueläin, molemmat vuodelta 2020.

Verhotuista tunteista ja luontosuhteesta

Tiiu Anttisen Luomakunnan kruunu kuuluu taiteilijan vuonna 2009 aloittamaan teossarjaan Sånt är livet – Sellaiset on liivit. Veistoksen vääntyneissä ja kuluneissa pinnanmuodoissa on muistoja ihmisten käyttämistä, kehoa verhoavista vaatteista. Anttinen toteaa, että ”Häpeä, turhamaisuus, identiteetin häilyvyys, pelko, ristiriidat saavat ihmisen verhoutumaan ja kätkemään todelliset tunteensa. Näissä yksityisissä kokemuksissa on kuitenkin (r)ujoa kauneutta ja yksinäisiä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi.”

Teoksen sanoman voi nähdä laajenevan nimensä mukaisesti myös yksilöä suurempiin ulottuvuuksiin. Luomakunnan kruunussa voi havaita jälkiä erityisesti ihmisen aiheuttamista, osin peruuttamattomista muutoksista meidän ja muiden eläin-, eliö- ja kasvilajien elinympäristöihin ja -olosuhteisiin. Miten me näemme oman paikkamme, merkityksemme, luontosuhteemme ja erityisesti vastuumme osana laajempaa ekosysteemiä? Nykytietämyksen ja kokemuksen valossa paikkamme ei taida olla itseoikeutetusti luomakunnan valtaistuimella, vaan lähinnä siellä maapallon kehityshistorian takahuoneessa, jossa itsekkäiden ja turhamaisten tekojemme kautta luomakunnan kruunukin on pahasti kallellaan ja vailla arvoistaan kantajaa.      

Pronssin kesyttäjä           

Tiiu Anttisen teosten päämateriaalina on vaativan ja hitaan prosessin pronssi, jota hän on työstänyt omalla työhuoneellaan vuodesta 2007. Anttinen on käyttänyt teoksissaan myös muun muassa betonia ja lasia. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös julkisia taideteoksia. Tiiu Anttisen teoksissa on vakavamman sanoman lisäksi usein myös sadunomaisuutta ja hiljaista huumoria sekä liikkeen ja ajan kulumisen tuntua – kuten Luomakunnan kruunussakin, joka on valettu pronssiin katoavan vahan menetelmällä.  

Monien mahdollisuuksien valaja   

Tiiu Anttinen (1960-) on kuvanveistäjä, joka työskentelee ja ylläpitää monipuolista taiteellista toimintaa Taidekeskus Antareksessa, Kouvolan Sippolassa. Anttinen on koonnut entisen meijerin tiloihin tiiviin ammattitaiteilijayhteisön, joka luo työskentely-, kurssi- ja näyttelymahdollisuuksia sekä järjestää vierailevien taiteilijoiden kanssa tapahtumia, joista mainittakoon muun muassa kesäiset Meijerin metsä ympäristötaidenäyttelyt. Hän on muun muassa Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:n jäsen. Tiiu Anttinen piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 2004 ja on osallistunut vuodesta 2003 alkaen lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Anttisen veistoksia oli esillä KOUTA-galleriassa taidemuseo Poikilossa 8.-27.3.2022.   

Kuva, Harri Hirvonen
Teoksen tiedot:
Anttinen, Tiiu
Luomakunnan kruunu, 2010
pronssi, 24 x 30 x 22 cm

Tutustu aiemmin ilmestyneisiin kuukauden taideteoksiin sivuillamme Taidekokoelmat – Poikilo