Kuukauden taideteos: huhtikuu 2024

Henkilö istuu työpöydän alla.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Eero Eirto, Osasto 3, 1972

Eero Eirton (1947–2004) teos Osasto 3 vuodelta 1972 kuuluu taiteilijan osallistuvaan ja kantaaottavaan tuotantoon, tuolle ajalle varsin tyypillisesti. Teoksessa kuvattu hieman ahdistava tilanne on kuitenkin ajaton ja yhdistyy kouriintuntuvasti tämän päivän yhteiskunnalliseen todellisuuteen kansalaisten pahoinvoinnista, eriarvoisuudesta ja vähäosaisuudesta. Osasto 3:n kasvoton henkilö voi olla kuin kuka tahansa meistä; lapsi, nuori tai aikuinen – yksinäisenä ja tulevaisuutensa suhteen epävarmana ja pelokkaana. Teos linkittyy aiheensa puolesta Eirton vuonna 1970 maalaamaan teokseen Päivähoito, jossa pieni poika on syystä tai toisesta ”sysätty nurkkaan”, missä hän hakee tukea ja turvaa itseään halaamalla, kun sitä ei ole kukaan mukaan tarjoamassa. Molempien teosten vihreän, ruskean ja harmaan apeat värisävyt vain korostavat taiteilijan psykologisesti tarkkaa ja koskettavaa kuvausta ihmisten herkkyydestä ja hauraudesta sekä ahdistuksesta tässä ajoittain kovin vaativassa ja kovassa maailmassa. Eirto herättelee ja puhuttelee teostensa katsojaa. Hän tiivistää ja pelkistää sanottavaansa, jota tukee ruiskutekniikalla aikaansaadut tasaiset väripinnat ja ajoittainen sapluunojen käyttö. 

Eero Eirto on käsitellyt osallistuvissa teoksissaan myös kansainvälisiä konflikteja, kuten teoksessaan Praha vuodelta 1969 ja Ping Pong vuodelta 1979. Prahan kevään katutaisteluiden jäljiltä palava panssarivaunu on vaihtunut pingispöydän leikkitykkiin – sanoman ollessa kuitenkin sama, vaikkakin surrealistisen unenomaisin siveltimenvedoin toteutettuna. Eirton tämäntyyppisten aiheiden vakavuutta keventää lisäksi hieman hänen laajemminkin teoksissaan käyttämänsä tavaramerkki – ripaus vapauttavaa huumoria.                

Eero Eirtolta on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa yhteensä 34 teosta, joista suurin osa eli 27 on maalauksia. Joukossa on lisäksi muutama piirustus, grafiikanteos ja kollaasi. Kuusankoskelainen Eero Eirto piti ensinäyttelynsä yhdessä Irmeli Tarmon kanssa Kouvolan kaupungintalolla keväällä 1969, opiskellessaan vielä Vapaassa taidekoulussa. Vuosina 1970–1971 Eirto jatkoi opintojaan Suomen Taideakatemian koulussa yksityisoppilaana.

Kuva: Harri Hirvonen

Teoksen tiedot:
Eero Eirto. Osasto 3, 1972, öljy kankaalle, 108 x 120 cm

Tutustu aiemmin ilmestyneisiin kuukauden taideteoksiin sivuillamme Taidekokoelmat – Poikilo