Kuukauden taideteos: Heinäkuu 2022

Taka-alalla tummaan pukeutunut nainen selin. Edessä istuu nuori nainen kultaisessa iltapuvussa.

Raakel Kuukka in memoriam. Kuvataiteilija ja valokuvataiteilija Raakel Kuukka on kuollut.
Hän kuoli Helsingissä 19. kesäkuuta 2022. Kuukka oli syntynyt Muhniemen kylässä Anjalassa 3. lokakuuta 1955, hän oli 66-vuotias.

Valokuvataiteen suunnannäyttäjä

Raakel Kuukka oli ensimmäisiä naisvalokuvataiteilijoita, joka otti kuvauksensa pääasialliseksi kohteeksi oman elämänsä sekä läheisimmät ihmiset, perheen ja suvun. Kuukka kuvasi ja tarkensi dokumentaarisen valokuvauksen perinteistä poiketen itseään lähelle, tarkkanäköisesti, mutta samalla lämmöllä ja vahvalla tunteella, kuvaajan ja kohteen ilot ja surut avoimesti jakaen. Henkilöiden menneisyys ja nykyisyys vedostuivat hänen teoksissaan kerroksellisiksi, eläviksi ja koskettaviksi tarinoiksi yksittäisten ihmisten kipeistäkin muistoista, mutta myös kollektiivisista, nostalgian ajan saatossa muokkaamista tapahtumista ja kohtaloista. Raakel Kuukka kuvasi näitä tuntemuksiaan paljolti myös esineiden tai maisemien kautta.

Entisellä, suvun rajantakaisella kotiseudulla kuvatun filmiruudun tunnelmassa aistii elävänä paikan hengen ja perheen huolella vaaliman muistoesineen kuvasta nousevat menneiden vuosikymmenten yhdessä koetut ja jaetut arjen ja juhlan tavat, tottumukset ja puheenparret – usean sukupolven eletty elämä. Samalla intensiteetillä ja meidän kaikkien identiteettiämme monikulttuurisesti haastaen, Kuukka kuvasi tytärtään Rebekkaa, alkaen pienestä tytöstä aina nuoren naisen muotokuviin saakka – äitiyttä, kasvamista ja vanhenemistakin peilaten. Raakel Kuukka tiivisti hienosti valokuvissaan jotakin perin olennaista kysymyksistä: Keitä me olemme? Mistä me tulemme? Mihin me olemme matkalla?           

Tunnustettu kuvataiteilija

Raakel Kuukka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta kuvaamataidon opettajaksi vuonna 1979 ja taiteen maisteriksi valokuvataiteen laitokselta vuonna 1988. Kuukka piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1985. Hän osallistui myös lukuisiin yhteisnäyttelyihin eri puolilla Suomea sekä ulkomailla, kuten MoMassa New Yorkissa ja Venetsian biennaalissa. Raakel Kuukka opetti valokuvataidetta muun muassa eri ammattikorkeakouluissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Kuukka sai Suomen Taiteilijaseuran Palokärki-palkinnon vuonna 2005 ja hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2013. Hän toimi useissa kuvataiteen luottamustehtävissä, kuten Valokuvataiteilijoiden liiton puheenjohtajana. Raakel Kuukan taidetta on lukuisissa taidekokoelmissa, joista mainittakoon Helsingin kaupungin, Kouvolan ja Lappeenrannan taidemuseoiden sekä Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmat.

Kuukka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2014-2016 ja hänen näyttelynsä Mistä tulen, minne menen? Where do I come from, where am I going? pidettiin Kouvolan taidemuseossa 25.9.2014-18.1.2015.

Kuva: Mari Lehtosalo
Teoksen tiedot: Kuukka, Raakel, Peili 3, 2014, valokuva alumiinille, editio 1/3, 49 x 40 cm    

Raakel Kuukan teos, Rebekka ja kansallispuku, 2003, esiteltiin aiemmin tänä vuonna Poikilo-museoiden tammikuun 2022 kuukauden taideteoksena.