Kuukauden taideteos: Tammikuu 2022

Rebekka ja kansalispuku_, Kuukka Raakel

Taidemuseo Poikilon kokoelmat ovat karttuneet viime vuonna Raakel Kuukan valokuvateoksella Rebekka ja kansallispuku (2003). Raakel Kuukka on yksi keskeisistä Taidemuseo Poikilon kokoelmataiteilijoista ja hankinta täydentääkin osaltaan kokoelmissa jo olevaa taiteilijan tuotantoa.

Rebekka ja kansallispuku -kuvasarjaan kuuluva teos virittää keskustelua suomalaisuudesta ja kansallisuudesta laajemminkin sekä niihin liitetyistä symboleista, mielikuvista ja stereotypioista. Sanomaltaan voimakas teos kysyy aiheellisesti, elämmekö jollakin tasolla edelleen vuosikymmenten takaisessa maailmassa, missä ihonväri, hiukset ja pukeutuminen määrittelivät osaltaan mihin ryhmään kukin ihminen kuului tai oli kuulumatta? Mitä mielikuvissamme tapahtuu, kun suomalaisuuden ikonit, Elovena- ja Paula-tytöt muuttuvatkin aiemmista malleistaan poiketen tummahipiäisemmiksi? Teoksen lähtökohtana ovat olleet Raakel Kuukan henkilökohtaiset kokemukset valtaväestöstä ulkoiselta olemukseltaan poikkeavan tyttären äitinä. Kuukka kysyy näillä teoksillaan, millaisina me koemme ja näemme itsemme suhteessa toisiimme?        

Raakel Kuukka (1955-) on Anjalassa syntynyt kuvataiteilija ja valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä ja Kouvolassa. Kuukka on osallistunut vuodesta 1982 alkaen lukuisiin näyttelyihin eri puolilla Suomea sekä ulkomailla. Hän on opettanut valokuvataiteilijoita keskeisissä kotimaisissa oppilaitoksissa. Raakel Kuukalle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2013. Kuukka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2014-2016 ja hänen näyttelynsä Mistä tulen, minne menen? Where do I come from, where am I going? pidettiin Kouvolan taidemuseossa 25.9.2014-18.1.2015.

Kuva: Harri Hirvonen

Teoksen tiedot:
Kuukka, Raakel
Rebekka ja kansallispuku, 2003
valokuva alumiinille, editio 4/5
89,5 x 72,5 cm