28.11.–4.1. Salla Vuontisjärvi, NN-Tuntematon, maalauksia

Kuvataiteilija Salla Vuontisjärvi tutkii maalaten tuntemuksiaan naisroolien juurista.

Näyttelyssä on esillä muotokuvia taiteilijan sukupuun mysteerinaisista. Hahmot ovat intuitiivisia ja kuvitus-sävytteisiä ja ne ovat kuin rakennettu eri materiaaleista, palasista ja tietämättömistä tarinoista.

Teokset on tehty vuosina 2022-2023. Inspiraationa on taiteilijanomat juuret. Vuontisjärvi kaipasi historian naisista enemmän tietoa. Nettiä selaillessa naisten kohdalla usein päätyy henkilöihin, keiden kohdalla on käytetty lyhennettä NN, eli heidät on merkattu tuntemattomiksi. Miltä näyttää kun esiäidit onkin rakennettu itse? Hahmot ovat intuitiivisia ja kuvitus-sävytteisiä ja ne ovat kuin rakennettu eri materiaaleista, palasista ja tietämättömistä tarinoista. Teokset Margareta sekä Eeva ovat todellisia ihmisiä,
keistä ei kuitenkaan ole tiedossa kuvia. Siksi ne ovat kuvattu realistisemmin ja niihin on mallina käytetty Vuontisjärven omia kasvonpiirteitä, symboloiden myös sitä, ettei heitä voi todellisuudessa tuntea kuin itsensä kautta.

Vuontisjärvi työskentelee Lappeenrannassa ja on on Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran jäsen. Hänen tiedossa olevat juuret ovat pääosin Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta ja Savosta.

Palaa Poikilo-gallerian sivulle Poikilo-galleria – Poikilo

Naisen kasvokuva. Ympärillä valkoinen huppu.
Salla Vuontisjärvi, Eeva, 2022, Lyijykynä, kahvi ja tussi paperille, 40cm x 30cm

Päivitetty 8.1.2024