Täällä tuuli saa puhaltaa, Eeva-Liisa Puhakka Kouvolan kuvataiteilija 2020–2022

Eeva-Liisa Puhakka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuoden 2019 lopussa. Nyt avautuva näyttely on Kouvolan kuvataiteilija -tunnustukseen liittyvä palkinto. Se on myös Puhakan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely museokontekstissa. Puhakan taide on monisäikeistä. Hänellä on taito kertoa asioista mielikuvitusta ja aisteja koskettavalla tavalla. Täällä tuuli saa puhaltaa on avoinna yleisölle 17.6.–5.9.2021.

Sippolasta kotoisin olevalla Eeva-Liisa Puhakalla (s. 1972) on runollinen tapa hyödyntää luonnontieteellistä osaamistaan ja tuntemustaan historiasta ja yhteiskunnallisista asioista. Se välittyy hänen taiteestaan katsojille eri aistien kautta kuvina, ääninä, liikkeenä ja hajuina. Puhakan taide on monialaista. Näyttelyssä on esillä valokuvia, videoteoksia, liikkuvia veistoksia, installaatioita sekä ääni- ja hajuteoksia. Tekstit ja tarinat ovat tärkeä osa Puhakan teoksia.

Elämä maatilalla on vaikuttanut Puhakan taiteeseen. Lapsuus ja nuoruus maatilalla herättivät kiinnostuksen koneisiin. Aiheet teoksiin tulevat yhä useammin kotiseudun luonnosta ja historiasta. Puhakan taiteeseen kuuluu myös kansainvälisyys. Taiteilijavuosiensa aikana Puhakka on asunut useita vuosia Berliinissä ja kiertänyt maailmaa työskennellen lukuisissa taiteilijaresidensseissä.

Eeva-Liisa Puhakka on ensimmäiseltä koulutukseltaan diplomi-insinööri. Taiteen opiskelun hän aloitti Vapaassa taidekoulussa ja Taidekoulu Maassa. Taiteen maisteriopinnot hän suoritti Göteborgin yliopistossa mediataiteen linjalta. Puhakan teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä gallerioissa eri puolilla maailmaa. Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen. Lisäksi hän kuului viime vuonna lopetetun Scent Club Berlin -kollektiivin perustajajäseniin. Puhakka oli vuonna 2017 ehdolla Lontoossa jaettavan Below Zero -taidepalkinnon saajaksi. Vuonna 2015 hänen teoksensa valittiin Puolan Wroclaussa WRO Resume -mediataiteen biennaalin parhaiden teosten joukkoon.

Näyttelyihin liittyviä yleisötapahtumia järjestetään myöhemmin kesän aikana tilanteen niin salliessa. Niistä ilmoitetaan myöhemmin Poikilo-museoiden nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Kuva-1.jpg (4538×3024) (poikilo.fi)
Joka elokuu, 2015, valokuva. Kuva: Eeva-Liisa Puhakka

It-just-sings-and.jpg (2859×2661) (poikilo.fi)
It just sings, and I couldn`t stop Watching, 2018. Kineettiset veistokset.

Eeva-Liisa-Puhakka-kineettisten.jpg (5079×1772) (poikilo.fi)

LISÄTIEDOT:

Anu Kasnio, museonjohtaja, puh. 020 615 8317, anu.kasnio@kouvola.fi

Eeva-Liisa Puhakka, taiteilija, puh. 040 523 9361, eevaliisa.puhakka@gmail.com