Poikilo-galleriaan on avautunut uusi näyttely

Kolme miestä puvut päällä pyöreän pöydän ympärillä. Pöydällä laseja.

Poikilo-galleriaan on avautunut uusi näyttely. Uushankintoja-näyttely esittelee nimensä mukaisesti Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmien tuoreita teoksia. Näyttelyyn on koottu sellaisia teoksia, jotka on ostettu tai saatu lahjoituksena taidemuseon kokoelmiin vuosina 2021-2023.

Näyttelyn teoksissa on nähtävissä monipuolinen ja vaihteleva kattaus eri tyylejä ja tekniikoita sekä mielenkiintoisia kurkistuksia yksittäisten taiteilijoiden tuotantoon – vaikkakin vain yhden teoksen verran taiteilijaa kohden. Taidemuseon kokoelmaohjelmassa linjataan muun muassa, että kokoelmiin pyritään hankkimaan harkiten edustavia ja korkean taiteellisen laadun omaavia teoksia. Kun teoksissa näkyvät kunkin ajankohdan taiteelliset virtaukset ja ne herättävät katsojassaan keskustelua taiteesta ja sen merkityksestä, niin ollaan jo hyvällä tiellä hankintakriteerien toteutumisen osalta. Paikallisuus teoksen aiheessa tai sen tekijässä on hankinnoissa lisäbonuksena. Ajallisesti näyttelyn teokset ovat vuosilta 1959-2021, kattaen kaikki ko. vuosikymmenet. Taidemuseon kokoelmienkin teokset ajoittuvat suurelta osin juuri noille vuosikymmenille.      

Näyttelyn taiteilijat edustavat sekä alueellisesti että kansallisesti maamme eturivin kuvataiteilijoita, joista moni on jo varsin hyvin edustettuna Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmissa. Kokoelmia pyritään täydentämään kokoelmataiteilijoiden osalta hankkimalla mahdollisuuksien mukaan teoksia, jotka tuovat lisävalaistausta taiteilijan uran sellaisiin vaiheisiin, joilta ei ole teoksia lainkaan tai jotka ovat vähemmän edustettuina. Näyttelyn taiteilijoiden joukossa on myös aivan tuoreita tekijöitä, jotka tuovat kokoelmiin uutta ilmettä ja lisää vertailukohtia muihin kokoelmataiteilijoihin ja heidän tuotantoonsa. Taidehankinnoilla pyritään tukemaan elävien ammattitaiteilijoiden työskentelyä, mutta myös kokoelmien vanhempien osien täydentäminen kuuluu kokoelmanhoidon periaatteisiin. 

Näyttelyssä ovat esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Tiiu Anttinen, Eero Eirto, Elisa Heinonen, Tuulia Iso-Tryykäri, Matti Pietari Järvinen, Pauli Koskinen, Mari Leinonen, Sirkka-Liisa Lonka, Jonne Antero Pitkänen, Ulla Rantanen, Irmeli Tarmo, Esko Tirronen ja Anja Tähtinen.

Kuva Eirto Eero, nimetön, 1984.

UUSHANKINTOJA 9.1.–18.2.2024, Poikilo-galleria
Teoksia Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmista Teoksia Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmista  – Poikilo
Poikilo-galleria, Kouvolatalo, Varuskuntakatu 11, Avoinna ti-pe 11–18, la–su 12–17. Poikilo-galleriaan on vapaa pääsy.

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmat käsittävät yli 2800 taideteosta, joista suurin osa on nykytaidetta. Maalausten ja veistosten lisäksi kokoelmiin kuuluu grafiikkaa, valokuvia, mediataidetta ja sähköisiä interaktiivisia teoksia.