Lux Like Kouvola valaisi pimeyttä ja aktivoi pelaamaan, mutta kulutti vain vähän energiaa

Valo heijastettuna Kouvolatalon sisäpihalla rakennuksen seinään. Sinisiä kukkakuvioita ja oranssit lehdet.

Pelimaailmaan paneutunut Lux Like Kouvola valotaidetapahtuma toi marraskuun alussa esille kahdeksan pelattavaa ja interaktiivista valoteosta Kouvolan keskustaan. Neljän päivän tapahtuman sähkönkulutus maksoi mittausten mukaan noin 28 euroa. Teokset olivat nähtävillä 3.-6.11.2022 Manskilla sijaitsevassa Kohoa synergiakeskuksessa, Yhteiskoulun julkisivussa, kaupungintalon kansalaistorilla, sekä Kouvolatalolla ja sen puistossa.

Tapahtuma oli suosittu. Yleisö piti reittiä sopivana ja osallistaminen ja interaktiivisuutta hyvänä. Lapset oli huomioitu kiitettävästi; valojen ihastelun lisäksi useimpiin teoksiin oli kaiken ikäisten helppo osallistua, vaikka esimerkiksi Kaikugrammin mysteerin selvittämisessä riitti haastettakin. Nuorille annettu mahdollisuus osallistua Vision Facade nimisen teoksen tekemiseen koettiin erityisen hyvänä. Yhteiskoulun seinään heijastettu Autapse herätti näyttävänä teoksena myös muiden valotapahtumien järjestäjien kiinnostusta. Laskureiden ja arvioiden mukaan teoksia kävi katsomassa ja kokeilemassa päivittäin tuhansia henkilöitä.

Osa teoksista koettavissa marraskuun loppuun asti

Pelien Vapaakaupungissa Manskilla voi pelata valoteoksista Line Wobbleria ja Quantum Junglea marraskuun loppuun saakka. Pelaamisen lisäksi pelien vapaakaupungissa voi lisäksi tutustua XAMK:n pelialan opiskelijoiden työnäytteisiin ja osallistua erilaisiin pelaamissessioihin ja pelintekotyöpajoihin. Myös Pelastakaa meidät, oi puut! on koettavissa Kouvolatalon puistossa 4.12. asti.

Teosten energiankulutus oli minimaalista

Lux Like Kouvola -valotaidetapahtumaa varjosti energiakriisi ja siitä aiheutuva sähkön riittävyys ja kalleus. Esimerkiksi Pohjola-taloon ja Torikadun tornitaloihin suunniteltuja teoksia ei tästä syystä toteutettu. Tiedossa oli, että teosten valaisimissa energiatehokkuus on hyvällä tasolla nykyaikaisen led-tekniikan ansiosta. Tämä haluttiin kuitenkin varmistaa ja KSS Energia mittasi tapahtumassa esillä olleiden teosten päivittäisin, klo 17–21 välisen energiankulutuksen. Valojen tehot vaihtelivat 40–1200 watin välillä ja niiden teoskohtainen energiankulutus oli 0,16–4,8 kilowattituntia neljän tunnin aikana.

Mittaustulosten mukaan yhden aukiolopäivän kulutus oli yhteensä 14,36 kWh. 0,50 euron kilowattituntihinnalla kustannukseksi tuli 7,18 euroa sisältäen energianhinnan sekä siirtomaksut. Neljän päivän kustannukset kaikkien kahdeksan teoksen osalta oli 28,72 euroa.

Huomioitavaa on myös, että muun muassa kansalaistorilla kaupungintalon vieressä, Kouvolatalolla sekä Yhteiskoululla sammutettiin muita päällä olevia valoja valotaideteosten päällä olon ajaksi, jolloin energiaa myös säästyi.

Jatkoa ensi vuonna, jos rahoitus järjestyy

Tapahtumajärjestelyissä mukana ollut museonjohtaja Anu Kasnio piti tapahtumakokemusta myönteisenä. Pieniä teknisiä hankaluuksia koettiin muutamien teosten kohdalla, mikä oli ymmärrettävää, koska tekijät kokeilivat uutta pelattavaa taidetta yhteistyössä ensimmäistä kertaa,mutta kokonaisuutena tapahtuma oli onnistunut. Teokset olivat edellisvuoteen verrattuna isompia ja näyttävämpiä. Kasnio on luottavainen, että pelitaiteeseen yhdistetty valotaidetapahtuma saa jatkoa ensi vuonna, jos vain rahoitus järjestyy.

Järjestäjänä monialainen työryhmä

Tapahtuman järjesti Kouvolan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk – Pelitaiteen pääkaupunki -tiimi, sekä Taiteen edistämiskeskus. Työryhmään kuuluivat Kouvolan kaupungin kulttuurituottaja Helena Jetsu ja museonjohtaja Anu Kasnio sekä Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuuden projektipäällikkö Annika Salmi ja Taiteen edistämiskeskuksen pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen. Tapahtuman graafisen ilmeen on suunnitellut graafikko Satu Ahopelto.

Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuus sai Lux Like Kouvola -tapahtumalle rahoitusta Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Kouvolan kaupungin Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Lisätietoja

Lux Like Kouvola -valotaidetapahtuma – Kouvolan kaupunki
www.capitalgameart.fi/luxlikekouvola

Kuva: Mia Erlin Vision Facade Kouvolatalolla, Kuvaaja Satu Ahopelto