Kuukauden taideteos: Elokuu 2020

Sven Holm, Moision kartano syksyllä, 1995.

Taidemuseo Poikilon kokoelmista löytyy taiteilija Sven Holmin teos, jonka aiheena on tänä vuonna 200-vuotisjuhlavuottaan viettävä Moision kartano.

Holmin vuonna 1995 maalaama Moision kartano syksyllä kuvaa kartanoa piharakennuksineen sen puuston ja kasvillisuuden syksyisessä väriloistossa. Uusklassismia edustavan kartanon kivirakennuksen suunnitteli aikoinaan Carl Ludvig Engel ja sen rakennutti vuonna 1820 majuri Fredrik af Forselles. Moision kartano on ensimmäisiä Engelin suunnittelemia kartanorakennuksia.

Kartano teki valmistuttuaan vaikutuksen kihlakunnan katselmusmieheen, joka totesi kartanon olevan ”maamme muhkeimpia”. Elimäen kunnan omistukseen siirtynyt kartano tarjosi 1900-luvun aikana toimitilat kunnalliskodille ja kotisisaropistolle. Vuodesta 1997 asti kartanon tiloissa on toiminut Moision Taide- ja Pitokartano. Nykyisin kartano on Kouvolan kaupungin omistuksessa. 

Moision kartanon 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Holmin maalaus on esillä 10.10.2021 asti kaupunginmuseo Poikilon Kartanoiden Kouvola -näyttelyn yhteydessä, kaupunginmuseon aulatilassa.