Kuukauden taideteos: Heinäkuu 2020

Grigor Auer, Veneranta, Valkealan Jokela, 1960, öljymaalaus kankaalle.

Taidemuseo Poikilon kokoelmista löytyy Laatokan maalarina tunnetun Grigor Auerin teos Veneranta, Valkealan Jokela.

Taidemuseo Poikilon kokoelmat ovat karttuneet tänä vuonna Laatokan maalarina tunnetun Grigor Auerin teoksella Veneranta, Valkealan Jokela (1960). Taiteilijan myöhäisempää tuotantoa edustava maalaus on syntynyt taiteilijan viettäessä kesää Jokelassa vaimonsa Ester (Esti) Kaatria-Auerin kanssa. Kaatria-Auer on todennäköisesti viimeistellyt maalauksen etualan.

Grigor Auer suoritti taideopintoja 1900-luvun alussa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa sekä Pietarin taideakatemiassa. Taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän ehti toimia konservaattorina Pietarin Eremitaasissa ja kotimaassa Kansallismuseossa. Hän rakennutti Pitkärantaan ateljeekodin, joka tuli myöhemmin tunnetuksi monen taiteilijaystävän vierailukohteena. Viime vuosisadan mullistukset sotineen ja vallankumouksineen vaikeuttivat tuntuvasti taiteilijan elämää. Vuoden 1917 Venäjän vallankumouksessa Auer menetti Pietarin kotinsa ja toisen maailmansodan lopputuleman vuoksi hän hyvästeli kotiseutunsa Laatokan ja Pitkärannan ateljeekodin. Myöhemmin 1950-luvulla Italian Positano ja Capri muodostuivat tärkeiksi kohteiksi taiteilijalle.

Grigor Auer syntyi Laatokan pohjoisrannalla, Impilahden Pitkärannan kylässä. Hänen taiteellinen tuotantonsa sisältää eri vuodenaikoihin sijoittuvia maisema-aiheita ja asetelmia. Taiteilija toteutti maalauksensa pääosin kotimaisen maltillisen modernismin henkeen pelkistäen ja siveltimenjälkeä korostaen. Erityisen tärkeitä kuvauskohteita Auerille olivat synnyinseudun maisemat Laatokalta sekä Valamon luostarisaarten näkymät.