Kuukauden taideteos: Toukokuu 2022

Ulla Rantasen maalaus, ruskean sävyä sekä vihreän kahta eri sävyä.

Ulla Rantasen grafiikanvedoksia taidemuseo Poikilon kokoelmiin.

Taidegraafikko Ulla Rantanen lahjoitti 64 grafiikanvedosta Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin vuonna 2021. Lahjoitus kattaa ajallisesti lähes koko Rantasen uran vuodesta 1960 vuoteen 2015 antaen varsin kattavan kuvan taiteilijan tekniikan, tyylin ja aiheiden muutoksista. Taidekokoelmissa on nyt kaikkiaan 112 kpl Ulla Rantasen teoksia, joista grafiikkaa on lähes 3/4.   

Väriä, valoa ja avaruutta

Ulla Rantasen teos Maamerkki (2005) edustaa taiteilijan tuotannossa virkistävien muutoksen tuulien aikaa, jolloin hänen teoksissaan on havaittavissa värin ja valon selkeää lisääntymistä. Rantanen keräsi aiempien taiteilijasukupolvien tavoin uusia vaikutteita hieman kauempaa etelän auringon alta, matkaten ensimmäisen kerran Keniaan vuonna 1996. Energisoiva ja inspiroiva sekä luonnonläheinen ympäristö jätti vahvan jälkensä Ulla Rantasen taiteelliseen mielenmaisemaan, joka välittyi hänen teoksistaan seuranneiden parin vuosikymmenen aikana entistä intensiivisempinä luontokokemuksina ja -näkyinä. Maamerkissä tiivistyy jotakin oleellista Rantasen luontoa syvästi kunnioittavasta ja arvostavasta elämänasenteesta.     

Mestarillinen ja monipuolinen piirtäjä           

Ulla Rantanen käyttää monipuolisesti eri kuvataiteen tekniikoita, tehden grafiikkaa, piirtäen ja maalaten. Keskeisin näistä on ehkä kuitenkin piirtäminen, joka näkyy suvereenina läpi Rantasen tuotannon, riippumatta siitä, millä erityisellä tekniikalla tai tyylillä hän teoksensa aihetta kulloinkin lähestyy. Vahva ja lennokas kädenjälki välittyy myös Maamerkistä yhdistyen teoksen ilmavaan ja raikkaaseen yleisilmeeseen.        

Pienimuotoisten sekä eräänlaisina luonnon muotojen ja sen perimmäisen olemuksen kiteytyminä näyttäytyvien teosten ohella Ulla Rantasen tuotantoon kuuluu myös sekä intiimejä ja lämmintä tunnelmaa huokuvia, virallisia muotokuvia että monumentaalisemman mittakaavan teoksia. Kouvolassa sijaitsevista Rantasen julkisista kokoelmataideteoksista mainittakoon ehkä se näkyvin, lähes 13 metriä pitkä, kankaalle maalattu Kallio, saari, vuori –reliefi (1987) Kuusankoskitalossa.

Arvostettu kuvataidekentän vaikuttaja  

Ulla Rantanen (1938-) on Keiteleellä Pohjois-Savossa syntynyt taidegraafikko, joka asui ja työskenteli 1950- ja 1960 –luvuilla Kouvolassa. Rantanen on Suomen Taidegraafikoiden ja Taidemaalariliiton kunniajäsen. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1959 ja on osallistunut vuodesta 1961 alkaen lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Ulla Rantanen on toiminut useissa kuvataiteen luottamustehtävissä. Rantaselle myönnettiin vuonna 1985 Pro Finlandia -mitali ja vuonna 2009 taiteilijaprofessorin arvonimi.

Kuva: Mari Lehtosalo
Teoksen tiedot:
Rantanen Ulla, Maamerkki, 2005, Offset litografia, 70 x 91 cm