Kuukauden taideteos: tammikuu 2024

Peilipiironki jonka peilistä heijastus ulos oksille, joissa on lintuja.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Paavo Pelvo, Harakat, 1983

Paavo Pelvon maalaus Harakat vuodelta 1983 kuuluu taiteilijan sarjaan teoksia, joissa leikitellään katseella ja sen suunnalla. Mihin tarkennamme katseemme ja mikä jää puolestaan vaille huomiotamme? Kouvolan taidemuseo Poikilon kolme kokoelmateosta vuosilta 1983-1984 esittävät sisä- ja ulkotilaa samanaikaisesti, peilin kautta perspektiiviä vaihtaen ja katsojan tällä muutoksella yllättäen. Teoksissa on hieman epätodellinen tunnelma, kun esineet ja taustat limittyvät toisiinsa muodostaen useita eri tasoja. Pelvo kuvaa ihmisen rakentamaa maailmaa huolellisen tarkasti, kannustaen katsojaa kiinnittämään huomiota arjen pieniin, kauniisiin yksityiskohtiin.

Surrealistinen tunnelma lisääntyy Paavo Pelvon myöhemmässä tuotannossa ja samainen peililipasto, kuin Harakat-teoksessa, katoaa lopulta melkein kokonaan Kevättalvi-teoksessa vuodelta 2006. Lipaston peilissä heijastuukin kokoelmateoksista poiketen maaginen yhdistelmä huoneen sisätilaa ja ulkotilaa sekä samalla itse lipasto on hiipunut lähestulkoon pelkiksi esineen ääriviivoiksi. Maisema on vallannut sekä lipaston pinnat että huonetilan. Näissä myöhemmissä Pelvon teoksissa luonto nouseekin lempeään kapinaan ja taiteilija puolustaa sitä entistä suoremmin, mutta säilyttäen silti tekemisessään lämpöisen humoristisen otteen.

Paavo Pelvolta on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa kaikkiaan yhdeksän maalausta vuosilta 1983-1995.

Paavo Pelvolta oli ensi kerran teoksia esillä vuonna 1966 Savonlinnassa. Kouvolassa Pelvon teoksia on ollut näytteillä vuonna 1986. Hän toimi Mikkelin läänin läänintaiteilijana vuosina 1978-1982. Paavo Pelvo sai valtion taidepalkinnon vuosina 1976 ja 1981.

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot:
Paavo Pelvo, Harakat, 1983, öljy kankaalle, 107 x 98 cm

Tutustu aiemmin julkaistuihin kuukauden taideteoksiin sivuiltamme.