Kuukauden taideteos: maaliskuu 2024

Nuoren miehen muotokuva.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Tuntematon, nimeämätön, ajoittamaton

Arviolta viime vuosisadan ensimmäiseltä puoliskolta peräisin oleva muotokuva on yksi Kouvolan taidemuseo Poikilon muutamista harvoista mysteeriteoksista. Maalauksen nuori mies ei suoraan kerro tämän päivän museohenkilölle omaa tarinaansa, saatikka teoksen maalanneen taiteilijan henkilöllisyyttä. Teos on ainakin vielä tällä hetkellä – ennen tarkempia tutkimuksia – tuntemattoman tekijän käsialaa, nimeämätön ja kaiken lisäksi ajoittamaton. Teoksen tekijää yritetään selvittää signeerauksen puuttuessa tarkastelemalla teoksen tyyliä ja maalaustekniikkaa sekä tutkimalla taidehistoriallisia kirjallisia lähteitä. Teosta verrataan lisäksi samantyylisiin ja arviolta samanaikaisiin teoksiin kuvamateriaalin avulla. Vaikka tekijä ei lopulta selviäisikään, niin teoksen ajoitus voi kuitenkin mahdollisesti tarkentua.

Tämän kyseisen teoksen ajoituksessa ovat apuna myös muotokuvan henkilön vaatetuksen ja maalauksen kehyksen tyyli – tosin pienillä varauksilla. Teoksen erityispiirteet ja mahdolliset taiteilijan, gallerian, kehystämön jne. merkinnät maalauksen taustapuolella sekä kehyksessä auttavat teoksen attribuoinnissa eli yhdistämisessä tiettyyn aikaan, paikkaan ja tekijään. Vielä tarkempi konservaattoria vaativa analyysi, erityisesti vanhemman taiteen osalta, saattaisi parhaimmillaan laajentua teoksessa käytettyihin väriaineisiin, maalauspohjaan ja kehyksen puuhun.     

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa on kaikkiaan 19 teosta, joiden tekijää ei varmuudella tiedetä. Oma lukunsa ovat sitten ne kokoelmateokset, jotka ovat kyllä taiteilijan toimesta signeerattu, nimetty ja merkitty vuosiluvulla, mutta ovat aikojen saatossa jääneet syystä tai toisesta hieman tuntemattomiksi ja näin ollen taidehistorian kaanonin laitamille. Jäämme siis odottelemaan tämän nuoren miehen muotokuvan osalta lisätutkimuksia, jotka mahdollisesti paljastavat jotakin uutta hänen katseensa takaa ja sijoittavat teoksen tarkemmin paikalliselle ja/tai kansalliselle kuvataiteen kartalle.   

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot: Tuntematon, nimeämätön, ajoittamaton, öljy levylle, 42 x 30 cm