Kuukauden taideteos: maaliskuu 2023

Tummaa taustaa vasten puupöytä, jolla valkoinen kannu ja kulho. Pöydällä on myös leipä leikkuulaudan päällä ja jonkun matkan päässä kaksi valkoista kananmunaa.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Onni Mansnerus, Vesikannu, 1977

Taidemaalari Onni Mansnerukselta (1906-1980) on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa neljän asetelmamaalauksen kokonaisuus vuosilta 1974-1977. Vesikannussa Mansnerus tulkitsee herkän esteettisellä otteella luupin alla olevien kohteidensa materiaalia ja pinnan muotoja. Hän tuo nähtäväksemme pysähtyneen hetken valon ja varjon hienovaraisilla siirtymillä. Esineiden ja värien säästeliäs käyttö korostaa entisestään rauhallista ja kiireetöntä tunnelmaa, joka on lähes harras. Nämä asetelmat ovat toisaalta oman aikansa kuvia pyrkimyksessä fotorealistiseen tarkkuuteen ja toisaalta jonkinlaisia vastaiskuja abstraktille taiteelle, jota Onni Mansneruskin kokeili 1960-luvulla.   

Asetelmien lisäksi Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa on Onni Mansnerukselta yksi maisemamaalaus ja kaksi maisema-aiheista grafiikan teosta. Sen sijaan muotokuvia kokoelmissa ei ole lainkaan, vaikka Mansnerusta tituleerattiinkin ”Kouvolan hovimaalariksi” juuri lukuisien muotokuviensa ansiosta.

Onni Mansnerus oli paitsi taidemaalari ja taidegraafikko, niin myös mainosgraafikko ja sadunkuvittaja. Mansnerus opiskeli Viipurin Taiteenystävien Piirustuskoulussa 1923-1928 ja Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa 1928-1930. Hänen teoksiaan oli ensi kerran näytteillä Viipurissa vuonna 1931. Onni Mansnerus oli muun muassa Kouvolan Taideseura ry:n jäsen. Taiteilijan 100-vuotisjuhlanäyttely pidettiin Kouvolan taidemuseossa 22.3.-29.4.2007 Viipurin Taiteilijaseura ry:n vuosinäyttelyn yhteydessä.   

Kuva: Pirkko Porkka
Teoksen tiedot:
Onni Mansnerus
Vesikannu, 1977
öljy, 74 x 99 cm

Tutustu muihin 2023 vuoden taideteoksiin Vuoden 2023 kuukauden taideteoksia – Poikilo