Kuukauden taideteos: Maaliskuu 2022

Irmeli Tarmon maalaus Vuorovesi (1991) vie katsojan/kokijan matkalle kahden maailman rajalle, veden pinnalle ja pinnan alle.

Irmeli Tarmon maalaus Vuorovesi (1991)

Taidemuseo Poikilon kokoelmiin on hankittu viime vuonna Irmeli Tarmon maalaus Vuorovesi (1991). Irmeli Tarmo on yksi keskeisimpiä Taidemuseo Poikilon kokoelmataiteilijoista ja hankinta täydentää mielenkiintoisesti kokoelmissa jo olevaa taiteilijan monipuolista tuotantoa.

Teos vie kahden maailman rajalle

Vuorovesi vie katsojan/kokijan matkalle kahden maailman rajalle, veden pinnalle ja pinnan alle, samalla sekä tuttuun että tuntemattomaan ympäristöön. Irmeli Tarmon teoksen kautta voimme sukeltaa viilentävään ja rauhoittavaan veteen ja miettiä samalla luonnon kauneutta, avaruutta, elämän syntyä ja jatkuvaa muutosta sekä ihmisen pienuutta luonnonvoimien edessä. Tarmo on kuvannut muissakin teoksissaan veden olemusta, liikettä ja heijastuksia, mutta samalla myös ehkä symbolisella tasolla niitä pinnanalaisia myyttisiä ja historiallisia virtauksia, joita kulttuurimme sisältää. Vuoroveden paljastaman kierresimpukan muodossa voi nähdä viittauksia antiikin tarinoihin ja kultaisen leikkauksen matemaattisiin sääntöihin. Tai sitten tämä simpukka voi olla vaikkapa maailmanmatkaajan symboli, ikään kuin taiteen ja kulttuurin pyhiinvaeltajan tunnus ja merkki jatkuvasta etsinnästä – matkan merkityksestä sinänsä.     

Taidemaalari Irmeli Tarmo

Irmeli Tarmo käyttää monipuolisesti eri kuvataiteen tekniikoita, joista pääasiallisia ovat öljyvärin lisäksi vesiväri, hiekka- ja pigmenttimaalaus, polymeerigravyyri ja valokuva.

Irmeli Tarmo (1943-) on Kuusankoskella syntynyt taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Kotiharjussa Kouvolassa. Tarmo on osallistunut vuodesta 1962 alkaen lukuisiin näyttelyihin eri puolilla Suomea sekä ulkomailla. Hän on opettanut muun muassa Kouvolan Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa vuosina 1987-1995. Irmeli Tarmolle on myönnetty Kouvolan Sivistys- ja Urheilutalo Säätiön Kouvola-palkinto vuonna 1989. Tarmo on sekä Kouvolan taideseura ry:n että Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:n kunniajäsen. Hän on toiminut useissa kuvataidejärjestöjen luottamustehtävissä. Irmeli Tarmon yksityisnäyttely Myytit – Tuulet pidettiin Kouvolan taidemuseossa vuonna 2006.

Kuva: Harri Hirvonen

Teoksen tiedot:
Tarmo, Irmeli
Vuorovesi, 1991
öljyväri kankaalle
86 x 100,5 cm