Kuukauden taideteos: heinäkuu 2023

Kalliomaiseman läpi kulkee polku yksittäisten mäntyjen ohi taustalla näkyville taloille. Taustalla joki ja tehtaan piiput.

Heinäkuun 2023 teosnostona Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmista: Rauha Arpinen, Maisema, 1960

Valkealassa syntyneen taidemaalari Rauha Arpisen (1911-2003) tuotannon varhaiskautta edustaa öljymaalaus Maisema, jossa näkyy vahvasti ”perinteellissävyinen maalaustapa”. Suhteellisen myöhään taiteelliselle uralle suunnanneella Arpisella vapaamman ilmaisun etsintä oli tuolloin vielä edessäpäin. Kyseinen teos on näyte sekä taiteilijan taideharrastuksen vaihtumisesta hiljalleen ammattimaisemman tekemisen suuntaan että taiteilijan kiinnostuksesta oman kotiseutunsa kuvaamiseen. Maisema on malliesimerkki Pohjois-Kymenlaakson muuttuvaa, teollistuvaa maisemaa kuvaavien teosten joukossa. Samalta vuodelta 1960 olevassa Rauha Arpisen kokoelmateoksessa Maalaus Jokelasta, on jo hieman vapaampaa maalauksellista otetta, kuten myös kolmannessa öljymaalauksessa Maisema Valkealasta vuodelta 1966. Jälkimmäisessä taiteilija on jo luopunut maalauskohteensa säntillisestä kuvaamisesta ja antanut siveltimensä vaeltaa kankaalla enemmän maiseman tunnelman tulkkina. Rauha Arpinen käytti maalatessaan omien sanojensa mukaan ”tuttuja, läheisiä keinoja” antautumatta ”holtittomaan kokeiluun”.

Rauha Arpiselta on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa yhteensä 22 teosta vuosilta 1960-1990. Suurin osa teoksista on maalauksia ja erityisesti niistä nousevat esille vaativalla akvarellin märkätekniikalla toteutetut maisemat. Niissä Arpinen on kuvannut ehkä itselleen niitä ominaisimpia ja teknisesti vahvimpia, utuisen herkkävireisiä näkymiä omasta lähiympäristöstä. Teokset ovat hieman kaihoisia, syksyn, talven ja kevään maisemallisia tunnelmointeja, joiden värimaailmassa toistuvat melankoliset sinisen, harmaan ja ruskean rauhalliset sävyt.

Rauha Arpisen teoksia oli ensimmäisen kerran näytteillä vuonna 1955 Kouvolassa. Arpinen osallistui ahkerasti yhteisnäyttelyihin erityisesti Kymenlaaksossa ja piti yksityisnäyttelyitä vuodesta 1961 alkaen muun muassa Kotkassa, Kouvolassa ja Valkealassa. Hän liittyi Kouvolan Taideseuraan heti sen perustamisvuonna 1961 ja vaikutti muutenkin aktiivisesti paikallisessa kuvataideyhdistystoiminnassa 1950-luvulta alkaen. Rauha Arpinen valittiin vuonna 1981 Kouvolan Taideseuran kunniajäseneksi.

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot: Rauha Arpinen, Maisema, 1960. öljy kankaalle, 56 x 70 cm

Tutustu muihin 2023 vuoden taideteoksiin Vuoden 2023 kuukauden taideteoksia – Poikilo