Kuukauden taideteos: elokuu 2023

Keskellä olevia koivuja reunustaa tumma kuusimetsä.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Eeva Annikki Astala, Syksyinen metsä, 1963

Eeva Astalan öljymaalauksessa Syksyinen metsä näkyy hyvin taiteilijan kevyt ja ohut maalaustyyli, jossa on kuitenkin myös ripaus hallittua karheutta. Teos on syntynyt Astalalle tyypillisesti suoraan siveltimellä kankaalle, ilman piirtämällä luonnostelua. Teoksen kuvaamassa maisemassa on aistittavissa syksyisen kostean ilman koleus, jota teoksen karsittu ja hillitty värimaailma vielä korostaa entisestään. Eeva Astala kokeili luonnossa koetun hetken vaikutteiden kuvaamisessa myös paksumpaa värikerrosta, kuten öljymaalauksessa Luminen metsä vuodelta 1960, mutta juuri Syksyisen metsän kaltainen ja taiteilijan mottoa ”vähin keinoin asia esiin” hyvin toteuttava maalaustapa tuntuu hänelle luontevimmalta.
1970-luvun alussa Astalan tyyli oli muuttumassa vielä aiempaa pelkistetympään ja abstraktimpaan suuntaan. Kuten hän noihin aikoihin asian ilmaisi: ”Paikallaan pysymistä ei saisi tapahtua. Pitää olla valmis kokeilemaan ja kiinnostumaan uudesta.”


Eeva Astalalta on Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmissa kaikkiaan kymmenen teosta vuosilta 1960-1981. Teokset ovat pääasiassa maisemia, mutta joukossa on myös luonnon yksityiskohtien, kuten kukkien, taiteilijassa synnyttämiä lämpimiä väritunnelmia.

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot:
Eeva Annikki Astala
Syksyinen metsä, 1963
öljy kankaalle, 80 x 77,5 cm

Tutustu muihin 2023 vuoden taideteoksiin Vuoden 2023 kuukauden taideteoksia – Poikilo