Kuukauden taideteos: Elokuu 2022

Maalauksessa 12 miestä, joilla sinisävyiset vaatteet ja valkoiset kaulukset. Kaikkien kasvot näkyvät.

Vieno Elomaan maalaus Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin. Kuvataiteilija Vieno Elomaan maalaus Meksikolainen kuoro (1975) on tuore teoshankinta Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin.

Taidekokoelmissa on jo ennestään 48 kpl Elomaan teoksia, joten hän on yksi kattavimmin edustettuna olevista paikallisista taiteilijoita. Kokoelmateoksista muodostuu kaikkinensa varsin monipuolinen otos taiteilijan tuotannosta vuosilta 1949-1992.

Ripaus kantaaottavuutta

Meksikolainen kuoro on sikäli harvinainen Vieno Elomaan teos, koska se esittää suurempaa ihmisjoukkoa, toisin kuin muissa hänen ulkomaan matkoiltaan maalaamissa kansankuvauksissa. Teoksessa on kenties nähtävissä myös pieni ripaus ajan henkeen hyvin sopivaa yhteiskunnallista kantaaottavuutta. Teoksen pelkistetyt ja tyylitellyt ihmishahmot ovat sukua toiselle, myös vuonna 1975 valmistuneelle kokoelmateokselle Kansan ääni, jonka aihe eli kuorolaulu sekä maalauksen tyyli ja värimaailma ovat paljolti yhteneväiset nyt hankitun teoksen kanssa. Teokset muodostavatkin todella kiinnostavan parin muuten lähinnä luonnon- tai kaupunkimaisemiin keskittyvissä Elomaan kokoelmateoksissa.               

Uusia taidesuuntauksia ja -tekniikoita

Vaikka Vieno Elomaa keskittyikin kuvataiteen eri suuntausten, kuten kubismin ja informalismin vaikutteita omaksuttuaan pääasiassa maalauksen eri tekniikoihin, niin myös grafiikka sai hänen tuotannossaan vankan sijan erityisesti 1960-luvulta lähtien. Elomaan perehtyneisyys Hayter-tekniikalla toteutettuun abstraktiin värigrafiikkaan näkyy myös Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa taiteilijan vahvana ja omintakeisena uutena aluevaltauksena.      

Kuusankoskelta Pariisiin ja takaisin

Vieno Elomaa (1909-1994) oli Valkealassa syntynyt taidemaalari ja taidegraafikko, joka asui ja työskenteli Pariisin ohella Voikkaan Mattilassa. Elomaa opiskeli muun muassa Vapaassa Taidekoulussa Helsingissä sekä Tukholmassa ja Pariisissa. Hänen teoksiaan oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1948 Nuorten taiteilijain näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Vieno Elomaa oli Kouvolan Taideseuran ja Kuusankosken Taideseuran jäsen. Elomaa opetti 1960-1970- luvuilla kyseisten taideseurojen kursseilla. Hänen teoksiaan on Kouvolan lisäksi muun muassa Etelä-Karjalan ja Jyväskylän taidemuseoiden kokoelmissa. Vieno Elomaan näyttely Vieno Elomaa. Kuusankosken pariisitar oli esillä Kouvolan taidemuseossa 12.2.-12.4.2015.   

Kuva: Harri Hirvonen

Teoksen tiedot:
Elomaa, Vieno
Meksikolainen kuoro, 1975, öljy kankaalle, 100 x 80 cm