Kuukauden kuva: Kesäkuu 2020

Valapaton suurtulva aiheutti valtavia tuhoja Kymenlaaksossa vuonna 1899.

Valapaton suurtulva aiheutti valtavia tuhoja Kymenlaaksossa vuonna 1899.

Lapissa on nyt tietyillä alueilla suurtulvan vaara lumen nopean sulamisen vuoksi, mutta on niitä kevättulvia ollut täälläkin. Kymenlaakso oli yksi eniten kärsineistä alueista Suomen historian pahimmassa Valapaton nimellä tunnetussa suurtulvassa vuonna 1899. Nimi tulee siitä, että samana vuonna Venäjän keisari ja Suomen suurruhtinas Nikolai II julkaisi niin sanotun helmikuun manifestin, joka heikensi Suomen itsemääräämisoikeutta. Keisari näin petti Suomelle antamansa valan.

Pahin tulvahuippu osui kesäkuulle. Kymijoen varrelle perustetut tehtaat ja sahat sekä joen varren asukkaiden rakennukset joutuivat veden varaan. Paikoin myös rautatiet jäivät veden alle. Valokuva-arkistosta löysimme Kirjokiven kartanoon kuuluvista vanhoista valokuvista upean kuvan, jossa juna kulkee veden päällä kesällä 1899. Kuva on otettu Myllykosken ja Inkeroisten väliltä.

2 vastauksia “Kuukauden kuva: Kesäkuu 2020

  1. Kuva on otettu ns. Keltakankaan suoralta Viialan (nyk. Myllykoski) ja Inkeroisten tehtaiden välillä. Postikorttina kuvaa on myynyt ainakin Kotkan kirjakauppa.

    1. Hei,

      Kiitoksia tarkentavista tiedoista.

      terveisin amanuenssi Olli Rojo

Kommentointi on suljettu.