Katso video: Mustilan visionääri Eric Tigerstedt eli aikaansa edellä

Elimäeltä maailmalle muuttaneen keksijänero Eric Tigerstedtin (1887–1925) kiehtova tarina on osa Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Myytinmurtajia ja Matkantekijöitä -näyttelyä, joka on esillä 13. lokakuuta saakka.

Näyttelyssä on lainassa harvoin esillä olevaa Eric Tigerstedtin esineistöä, joka kuuluu Tekniikan museon arvokkaimpiin kokoelmiin. Suomen Edisoniksi mainitun Tigerstedtin keksinnöistä on näytillä elokuvaprojektori, kuulolaite, haulikon laukaisujen ammusten laskija ja salauslaite, jota pidetään yhtenä Tigerstedtin merkittävimmistä saavutuksista. Lisäksi esillä on keksijä Thomas Edisonin Tigerstedtille antama suosituskirje sekä Tigerstedtin henkilökohtaisia esineitä sisältävä matkalaukku.

Jo lapsena Eric rakenteli erilaisia teknisiä laitteita kuten valokuvauskoneen, sähkömoottoreita, röntgenlaitteen, kipinälennättimen ja jopa salakuuntelujärjestelmän. Myös valokuvaus oli Ericille tärkeää läpi elämän. Keksintöjensä ohella hän jatkoi värivalokuvauksen kehittämistä ja kuvamanipulaatioita.

Vuonna 1913 Eric Tigerstedt kirjoitti luonnosvihkoonsa: – Tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota tässä nimitän sähköiseksi silmäksi.


Postikorttikuva Berliinistä mahdollisesti vuodelta 1913. Kuvamanipulaatiossa Eric Tigerstedt lentää ystävänsä kanssa Berliinin yllä. Tekniikan museon kuva-arkisto/Eric Tigerstedt -kokoelma

Tutustu Trafiikkimuseoiden Minuutiksi museoon! -videosarjan esittelyyn Mustilan visionääristä.