Taidetta Emil Aaltosen museon kokoelmasta
24.9.2020–10.1.2021 Kouvolan taidemuseo

Vuorineuvos Emil Aaltonen (1869–1949) keräsi 1910–1940-luvuilla merkittävän taidekokoelman, johon kuului noin 250 teosta. Kokoelma koostuu pääosin 1800- ja 1900-lukujen suomalaisista merkkiteoksista, mutta siihen kuuluu myös vanhempaa eurooppalaista taidetta.

Aaltosen suosikkitaiteilijoita olivat muun muassa Albert Edelfelt ja von Wrightin veljekset. Emil Aaltonen kiinnostui kulttuurista ja taiteesta jo nuorena. Menestys ensin kenkätehtailijana ja myöhemmin konepaja- ja muoviteollisuuden parissa antoi mahdollisuuden taiteen keräämiseen ja tieteen tukemiseen. Aaltonen osti 1930-luvun alussa kodikseen Jarl Ekelundin suunnitteleman Pyynikinlinnan. Sen tilavat salit antoivat taiteelle arvokkaan ympäristön ja tekivät mahdolliseksi kokoelman kartuttamiseen.

Albert Edelfelt, Kirsikkatyttö, 1878. Kuvassa hattupäinen näinen pitää kirsikkakoria sylissään.
Albert Edelfelt, Kirsikkatyttö, 1878. Kuva: Museokuva

Taidekokoelmalla oli muitakin tarkoituksia, kuin oman kodin kaunistus. Monien aikalaistensa tavoin Aaltonen uskoi taiteen voimaan kansakunnan sivistäjänä ja henkisen pääoman kasvattajana. Sen lisäksi Aaltonen ajatteli taloudellisen hyvinvoinnin olevan mahdollista vain, jos kansallinen kulttuuri oli korkealla tasolla.

Kokoelmaan valikoituneiden teosten taustalla vaikuttivat Aaltosen näkemykset kauneudesta, estetiikasta ja hengellisyydestä. Suomenmieliset ajatukset kannustivat Aaltosta hankkimaan suomalaista luontoa ja maisemia sekä maaseudun perinteistä elämää kuvaavia teoksia. Uskonnollisuus kuului keskeisenä osana Aaltosen elämään. Siihen liittyviä aiheita kokoelmassa on runsaasti. Lisäksi häntä kiinnostivat kuvaukset ihmisistä.

Aaltosen kuoleman jälkeen osa kokoelmasta siirtyi perillisille ja osa Emil Aaltosen Säätiölle, joka lahjoitti sen edelleen Tampereen Taideyhdistys ry:lle. Nykyisin Tampereen Taideyhdistys ry:n kokoelma on talletettuna Tampereen taidemuseoon ja Emil Aaltosen museoon Pyynikinlinnassa. Lisäksi kokoelman teoksia on sekä yksityis- että museokokoelmissa. Kiinteistön remontin vuoksi taidekokoelman teoksiin voi tutustua taidemuseo Poikilossa syksyn ja alkuvuoden ajan.

Kino-Poikilossa esitettävä dokumentti kertoo Emil Aaltosen tarinan.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Emil Aaltosen museon kanssa.

Päivitetty 11.1.2021