Kuukauden taideteos: toukokuu 2025

Egyptiläistyylisesti venytetty keskushahmo joko ottaa syleilyynsä tai siunaa Jumalan pienen köyhän tavoin lintuja, viattomia luontokappaleita.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon Markku Villikan kokoelmasta:
Tuomo Saali, Siipirikko, 1990

Tuomo Saalin (s. 1957) teos Siipirikko vuodelta 1990 esittelee taiteilijan aiheeltaan ja yleistunnelmaltaan seesteisemmän puolen. Muutos aiempaan Saalin tuotantoon on yllättävä. 1980-luvulla tehdyt uhkaavat ja jännitteiset, sarjakuvien ja elokuvien maailmasta ammentaneet villin lännen- ja pulp fiction-tyyliset teokset vaihtuivat ihmisen ja luonnon välisen harmonisen suhteen kuvaamiseen. Teoksissa säilyi kuitenkin edelleen taiteilijalle luonteenomainen romanttinen pohjavire ja energinen maalaustekniikka, jossa palettiveitsellä paksulti sivelty tausta sai pinnalleen harvoja, muutamilla värikkäämmillä vedoilla aikaansaatuja figuureja. Siipirikon rinnakkaisteos Markku Villikan kokoelmassa voisi olla vuonna 1990 maalattu Franciscus. Näissä molemmissa teoksissa egyptiläistyylisesti venytetty keskushahmo joko ottaa syleilyynsä tai siunaa Jumalan pienen köyhän tavoin lintuja, viattomia luontokappaleita. Teokset ovat luonnon vähäeleisiä ylistyksiä, joissa tuntuu pyhyyden tuulahdus.

Tuomo Saali jatkoi saman, tavaramerkiksi muodostuneen teeman kehittelyä koko 1990-luvun ajan. Teoksessa Sinorsis II vuodelta 1996 on jo nähtävissä seuraava askel kohti figuurin vaiheittaista sulautumista osaksi luontoa. Kuvapinta täyttyy ornamenttien tavoin puista ja muista kasveista ihmishahmon ihmetellessä ja ihastellessa ympärillään olevaa luontoa ja sen kauneutta. Joissakin Saalin teoksissa näyttäytyy myös ihmishahmoinen puu, kuten teoksessa Pesäpuu vuodelta 1996 (ei kokoelmassa). Muistatko tuoksun teos vuodelta 2000 onkin jo tämän kehityskulun luonteva päätepiste peittäessään kuvatun hahmon kokonaan värikkäillä terälehdillä ja tehden sen näin osaksi puutarhan runsasta ja rehevää kukkaloistoa.

Tuomo Saali aloitti uuden tyylimuutoksen 2000-luvun alkupuolella muun muassa Italian Dolomiiteille tehtyjen patikointiretkien vaikutuksesta. Hänen teoksiinsa ilmestyi joko yksittäisiä tai ryhmä pieniä vaeltavia mieshahmoja, joiden taustalla kohosivat jylhät vuoristomaisemat. Teokset Vaativa polku ja Etäisiä ajatuksia vuodelta 2007 ovat Tuomo Saalin uuden taiteellisen vaellusreitin ensimmäisiä värikkäitä askelia, joissa näkyy viitteitä myös romantiikan ajan taiteilijoiden teoksista. Uusimmassa tuotannossaan Saali häivyttää vaeltajahahmonsa/itsensä lähes olemattomaksi maiseman alaviitteeksi teoksissa, joita hallitsevat maan ja veden sekä luonnonilmiöiden, kuten pilvimuodostelmien, sateen, tuulen ja myrskyn värimassojen pyörteilyt sekä valon vaihtelut. Taiteilija ikään kuin katoaa maalaukseensa ja vaihtaa näkyväisen maiseman kuvaamisen taiteilijavaeltajan ja etsijän sisäiseksi mielen maisemaksi ja luontokokemukseksi.

Tuomo Saali opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1979–1983. Saalin teoksia oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1979 Nuorten näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Hän on opettanut Taideteollisessa Korkeakoulussa vuodesta 1986.

Tuomo Saalin teos Siipirikko Markku Villikan kokoelmasta on nähtävillä toukokuun 2025 ajan Kouvolatalon aulan kahvilan seinällä.

Kouvolan taidemuseo Poikilon Markku Villikan kokoelmassa on kaikkiaan 21 Tuomo Saalin teosta, joista 16 on maalauksia ja viisi grafiikanteoksia. Teokset kattavat ajanjakson vuodesta 1983 vuoteen 2007. Markku Villikan kokoelmassa on yhteensä 1724 teosta.

Teksti ja kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot: Tuomo Saali, Siipirikko, 1990, öljy kankaalle, 65 x 80 cm. © Kuvasto 2024.

Tutustu aiemmin julkaistuihin kuukauden taideteoksiin sivuillamme Taidekokoelmat – Poikilo