Kuukauden taideteos: Lokakuu 2020

Manja Riihelän ja Mikko Sakalan tulostettu ja pohjustettu valokuva Maisemassa, 2018. Keltaisella, sinisellä ja vihreällä väripigmentillä maalattu mies, joka on kuvattu sivuprofiilista silmät kiinni keltaisella, sinisellä ja vihreällä maalattua taustaa vasten.

Manja Riihelän ja Mikko Sakalan tulostettu ja pohjustettu valokuva Maisemassa, 2018.

Kuluvan vuoden kokoelmahankintoihin sisältyy myös taiteen perinteisiä tekniikoita erottuvalla tavalla yhdistelevä Maisemassa. Kahden paikallisen taiteilijan, Manja Riihelän ja Mikko Sakalan, yhteisteos on syntynyt taidemaalarin, valokuvataiteilijan ja teoksessa esiintyvän mallin, nimettömäksi jäävän keski-ikäisen miehen välisestä vuorovaikutuksesta.

Teoksen syntyvaiheessa Sakala maalaa muotokuvan sijaan itse mallia, konkreettisesti maalaten, maskeeraten ja rakentaen eri materiaaleilla. Maalaustapahtumasta syntyy studiovalaistuksessa kokonaisuus, jonka Riihelä tallentaa kamerallaan.

Taiteilijat kuvailevat rakentavansa teosta kuin pientä näytelmää, mallin toimiessa näytelmän päähenkilönä. Heitä kiinnostaa prosessiin sisältyvä valokuvan ja maalauksen vuoropuhelu, jonka kautta pinnan, muodon ja tilan havainnoinnin väliset ristiriidat nousevat esiin. Teos oli esillä taiteilijoiden näyttelyssä Lahden Galleria Uusi Kipinässä 4.-16.3.2020.

Manja Riihelä on Kouvolassa asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija ja Mikko Sakala on taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Taidekeskus Antareksessa, Sippolassa. Sekä Riihelä että Sakala ovat Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:n jäseniä.