Kuukauden taideteos: Huhtikuu 2022

Poikilo-museoiden huhtikuun taideteos on Pauli Koskisen pronssiveistos Ylpeys (1980).
Teos on hankittu Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin vuonna 2021.

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin on hankittu vuonna 2021 Pauli Koskisen pronssiveistos Ylpeys (1980). Pauli Koskinen on yksi keskeisimpiä taidemuseo Poikilon kokoelmataiteilijoista ja hankinta täydentääkin näin ollen hyvin kokoelmissa jo olevaa taiteilijan tuotantoa. Taidekokoelmissa on kaikkiaan 18 kpl Koskisen veistoksia, mutta myös hänen teostensa syntyprosessia kiinnostavasti kuvaavia piirrosluonnoksia.

Karikatyyrimäinen pronssiveistos Ylpeys

Pauli Koskiselle varsin tyypillinen ihmisfiguurin realistinen käsittely on saanut Ylpeydessä huomattavasti vapaamman ja jopa hieman villin humoristisen ilmaisumuodon. Kokoelmateoksista lähes samanaikainen Torso (1979) on toteutettu myös samantapaisella, muotoja yksinkertaistavalla ja niitä korostavalla, kokeilevalla tyylillä. Koskinen on tavoittanut Ylpeydessä luonteikkaasti kuvaamansa, karikatyyrimäisen naishahmon asennossa ja ilmeessä sekä korostetun venytetyssä muodossa enemmän kuin hyvin ylpeyden perusolemuksen. Muoto ei ole sidottu, vaan se saa vapaammin rikkoa realistisen tyylin rajoja ja etsiä pelkistetympää kuvaamisen tapaa.             

Julkisia taideteoksia on myös Kouvolassa

Pauli Koskinen käytti monipuolisesti kuvanveiston eri tekniikoita ja materiaaleja, joista pääasiallisia olivat pronssi, puu ja kivi. Koskisen tuotannossa on useiden julkisten, ihmishahmoisten veistosten lisäksi sankari- ja hautamuistomerkkejä, reliefejä ja mitaleita. Kouvolassa sijaitsevista julkisista taideteoksista mainittakoon muun muassa Tiedon puu (1964) Lyseon lukion pihalla ja Kouvolan kolmoset (1967) Keskuspuistossa. 

Pauli Koskinen

Pauli Koskinen (1921-2003) oli Jyväskylässä syntynyt kuvanveistäjä, joka asui ja työskenteli vuodesta 1963 lähtien Ravikylässä Kouvolassa. Koskinen ohjasi omassa ateljeessaan pientä paikallisten kuvanveistäjien ryhmää ja opetti kuvanveistoa muun muassa Kouvolan kansalaisopistossa vuosina 1966-1983. Hän oli Kouvolan Taideseuran kunniajäsen. Pauli Koskinen osallistui vuodesta 1945 alkaen yhteisnäyttelyihin eri puolilla Suomea sekä myös ulkomailla. Koskiselle myönnettiin Pro Finlandia –mitali vuonna 1971.

Kuva: Harri Hirvonen

Teoksen tiedot:
Koskinen, Pauli
Ylpeys, 1980
pronssi
30,5 x 18 x 16 cm