Kuukauden taideteos: helmikuu 2024

Lumisia pitkärunkoisia puita lumisessa rinteessä.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Ritva Leinonen, Helmikuu I, 1982

Lahtelaisen taidemaalari Ritva Leinosen maalauksessa Helmikuu I vuodelta 1982 on vahvan persoonallinen ja raikas näkökulma maisemaan ja sen kuvaamiseen. Kohteena ei ole totutusti laajempi näkymä tietystä paikasta tiettynä aikana vaan ainoastaan pieni palanen metsää sen keskeltä kuvattuna ja muutamaan perusasiaan tiivistettynä. Leinosella nämä maalauksen rakennusaineet koostuvat ennen muuta valosta ja väreistä. Muutaman harmaansävyn yhdistäminen ruskeaan ja valkoiseen saa aikaan kevättalvisen metsän vivahteikkaan, hämärän ja valoisan vaihtelun. Vahvat siveltimenvedot tuovat teokseen lisäksi reipasta liikkeen tuntua ja talven tunnelmaa. Teoksen vastinpari Helmikuu II, samoin vuodelta 1982, jatkaa Ritva Leinosen valoon ja väriin keskittyvää luontotutkimusta, kuten myös hänen vuonna 1981 maalaamansa syysaiheinen Valo.           

Ritva Leinoselta on Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa yhteensä viisi teosta, joista neljä on maalauksia vuosilta 1981-1982 ja yksi grafiikanvedos vuodelta 2008.

Leinosen teoksia oli ensimmäisen kerran näytteillä vuonna 1964 Lahdessa. Kouvolassa hänen teoksiaan on esitelty vuosina 1971 ja 1980. 

Kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot:
Ritva Leinonen, Helmikuu I, 1982, tempera kankaalle, 118 x 97,5 cm