28.3.–29.4. Tiina Herttua ja Erika Kusumoto, Luonnon värejä しぜんのいろ, maalauksia

Tiina Herttua ja Erika Kusumoton neljäs yhteinen näyttely avautuu maaliskuun lopussa Kouta-galleriassa. Kaikki näyttelyn teokset on tehty luonnosta saaduilla väriaineilla ilman tehdastuotteisia värejä. Taiteilijat käsittelevät teoksissaan maisemaa ja ihmisen luontosuhdetta molemmat omista kulttuurisista lähtökohdistaan. Teokset esittelevät luontoa ja maisemaa abstrahoiden ja etäännyttäen, sekä kuvaten maiseman herättämiä tunteita ja olemista maisemassa.

Kusumoto käyttää työskentelyssään japanilaista Nihonga maalausta. Maaperästä saadut mineraalivärit ja kasviväripigmentit on kiinnitetty luonnonaineista tehdyillä liimoilla washi-paperille. Herttuan teokset ovat perinteisellä tekstiilien keittovärjäysmenetelmällä tehtyjä. Värjäyksessä on käytetty kasveja taiteilijan omasta lähiympäristöstä. Muutamissa teoksissa värjäysaineena on hedelmien ja vihannesten kuoria, jotka yleensä päätyvät biojätteeksi.

Esillä on myös tätä näyttelyä varten Erika Kusumoton valmistama Noren, perinteinen japanilainen ovivaate. Noren-oviverhot ovat käytössä yhä nykyäänkin liikkeiden ovella ja kodeissa jakamassa tiloja, kertomassa liikkeen nimen tai sisä- ja ulkotilan rajan.

Tiina Herttua: Natural Landscapes III

20×20 cm

2022

Kasviväri keittovärjättynä pellavalle. Pingotettu kiilapuille / Traditional fabric dying method with plants on  canvas, steched on wedges

Erika Kusumoto: The scape

45×65cm

2022

Luonnonpigmentti japanilaiselle Washi-paperille / Natural pigment on Japanese paper Washi

Tietoa taiteilijoista

Japanilainen Erika Kusumoto on taiteen maisteri Kioton Seika yliopistosta, jossa hän keskittyi perinteisen japanilaisen maalauksen opiskeluun. Hän asuu ja työskentelee Kioton lähellä Shigassa.

Tiina Herttua on Lahden Taideinstituutista valmistunut kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Suomessa ja Sisiliassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Euroopan maiden lisäksi mm. Australiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Tiina Herttuan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja

Tiina Herttua
tiina@tiinaherttua.fi
tel. +358 400 488 758
ig: @tiinaherttua
www.facebook.com/herttuatiina/

Erika Kusumoto
Erika Kusumoto | Facebook

Natural coulours / しぜんのいろ

Tiina Herttua (Finland) and Erika Kusumoto (Japan) are having their fourth duo exhibition on display at the Kouta Gallery in April 2023. All the works in the exhibition are made with pigments from nature, without any factory-made colours. The works present nature and landscape, abstracting, as well as describing more of the feelings and being in the landscape evoked by the landscape.
Erika Kusumoto uses the traditional Japanese painting Nihonga in her work. Mineral pigments obtained from the soil and plant based pigments are used with adhesives made from natural substances on washi paper.
Tiina Herttua´s works are made using traditional textile cooking dyeing methods. In the dyeing process, plants from the artist’s own environment have been used. In a few works, the dye is fruit and vegetable peels, which usually end up as biowaste.
There is in the exhibition a Noren, a traditional Japanese fabric divider made by Erika Kusumoto. Still today they are used at the doors of shops and in homes, dividing spaces, telling the name of the store or as a divider between the interior and exterior.
Erika Kusumoto is a Master of Arts from Kyoto Seika University in Japan, where she focused on studying traditional Japanese painting. She is living and working near Kioto.
Tiina Herttua is a visual artist who graduated from the Lahti Art Institute. She lives and works in Finland and Sicily.

Palaa Koutan sivulle KOUTA-galleria – Poikilo

Päivitetty 8.1.2024