Teostiedot

Esko Tirrosen, (1934-2011)
Merimaisema,
1965, öljymaalaus.

Teokseen liittyvä tietoisku

Esko Tirronen oli kymenlaaksolainen taidemaalari. Tirronen opiskeli 1950- luvulla maineikkaiden kotimaisten taiteilijoiden kuten Sam Vannin ja Tuulikki Pietilän johdolla. Pitkän uransa aikana Tirronen ehti edustaa Suomea Venetsian biennaalissa ja saada Valtion taidepalkinnon neljään otteeseen. Kymen läänin ensimmäiseksi läänintaiteilijaksi hänet valittiin vuonna 1973. Lisäksi hän ensin opetti ja työskenteli myöhemmin rehtorina Lahden taideinstituutissa. Tirrosen merimaisema on saatu kokoelmiin lahjoituksena.

Haastattelun perustiedot

Olemme Kouvolan kaupungintalolla, kehitysjohtaja Petteri Portaankorvan työhuoneessa.

Teoksen kuvailutiedot

Valkoisella seinällä on suorakaiteen muotoinen 128 x 168 cm kokoinen maalaus, jonka aiheena on merimaisema. Maiseman horisontti on sininen ja meri koostuu erilaisista ruskean ja harmaan sävyistä, siveltimenjäljistä ja muodoista. Maalauksella on yksinkertaiset puunväriset ja ohuehkot kehykset.

Kuvateksti: Petteri Portaankorva, kehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki

Haastatteluosuus

Olen Petteri Portaankorva, Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja ja olemme tällä hetkellä työhuoneessani. Työhuone on aktiivisessa käytössä sekä työskentelyyn, mutta myös sitten neuvottelujen pitämiseen lähes päivittäin, tosin korona-aikana olen ollut lähes pääsääntöisesti etätöissä. Itselläni oli mahdollisuus tarjota työtilan seinää tälle taululle, valita se muutamista teoksista ja kun näin ne valittavat teokset, niin tästä tuli mieleen että tuon haluaisin omaan työhuoneeseeni ilahduttamaan itseäni sekä vieraita, jotka käyvät neuvotteluissa, koska kyseinen teos tuo mieleen itselleni ensinnäkin lapsuuden, nuoruuden jopa nykypäivän. Olen merenrantakaupungista kotoisin. Tuo meri, se on niin läheinen. Se on voimakas. Se on vahva, mutta toisaalta se on tyyni, lempeä. Se voi olla myrskyisä, se voi olla rauhallinen. Ja siinä myös nämä eri sävyt tässä meressä, ne eri tunteet mitä meri tuo tullessaan, niin siinä mieli lepää ja silmä lepää varsin vahvasti. Siinä mielessä se myös osoittaa sen, miten ihminen voi olla pieni, kun meri näyttää sen voimaansa ja sen voi jopa sen meren äänen kuulla katsoessani teosta, kun katsoo tota rannassa olevaa jälkeä, joka on hyvinkin talven jäljiltä, kun jäät ovat tehneet tehtävänsä ja toisaalta sitten se rauhallisuus silloin kun meri on tyyni ja aurinko paistaa siellä merillä niin kuinka se taas vetää puoleensa ja tekee sen suuren ja mahtavan ja mahdollisen meille erittäin hienoksi nähtäville ja tää näkyy nyt tossa taulussa mielestäni. Tämä herättää minussa tämän tyyppisiä ajatuksia. Kun katson taulua ja siinä mielessä pidän siitä erittäin paljon. Tila olisi Ihan varmasti erilainen, jos olisi vain suuri vaalea seinä ilman mitään taulua. Tai jos taulu olisi erilainen, eritunnelmainen, niin tila olisi erilainen. Kyllä tuo taulu tuo sellaista rauhoittavaa elementtiä siihen työskentelyyn, että voi keskittyä siihen työtehtäviin ja taulu tukee ja rauhoittaa mieltä silloin kun on sen hetki.

Lopputekstit

Poikilo-museoiden logo
Tuotanto: Poikilo-museot ja Same-eYes Oy
Kiitos: Petteri Portaankorva
Toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella

Päivitetty 13.1.2021