Teoksia taidemuseo Poikilon kokoelmista
9.12.2021–9.1.2022
Poikilo-galleria, Kouvolatalo, Varuskuntakatu 11, Avoinna ti-pe 11–18, la–su 12–17

”Talven valoa” näyttely esittelee taidemuseo Poikilon taidekokoelmien teoksia pohjoisen talven valon, värien ja tunnelmien näkökulmasta. Näyttelyyn on koottu teoksia, joissa pääosassa on lumen ja jään monet värivivahteet valkoisesta aina siihen syvän siniseen, taianomaiseen välitilaan valoisan ja pimeän rajamailla. Hämärän hyssyksikin sanottu tila kaamoksen keskellä houkuttelee meitä suomalaisia edelleen menneiden sukupolvien tavoin kokoontumaan yhteen tarinoimaan ja askaroimaan kiireettä, sisä- ja ulkovalojen luodessa lämmintä kajoaan kylmän kalvakkaan ja niukkavaloiseen talvi-iltaan. Näyttelyssä on myös hivenen kevättalven odotusta, lupausta pitkän hämärän kauden päättymisestä ja lämpimämpien värien sekä kirkkaamman valon paluusta.

Talvinen maisema ja värisävyt

Näyttelyn teoksissa on nähtävissä lumen ja jään monet olomuodot ja värisävyt – talvista maisemaa ja pohjoista sielunmaisemaa kuvaten – joko esittävästi tai hieman viitteellisemmin. Teoksissa vaihtelevat sekä jääkiteiden kirkas läpikuultavuus, lumihiutaleiden puhdas ja keveä valkoisuus että tiivistyneen jään sinertävä ja violetti, mutta myös harmaan ja mustan eri sävyt. Näissä talvisen melankolisissa kuvissa ja näyissä on pohjoisen asukkaiden hiljaista alakuloa ja murhetta, mutta myös rauhaisaa ja tyyntä iloa.

Kalervo Aaltosen teos Maisema,1989
Kalervo Aaltonen, Maisema, 1989
Kuva: Harri Hirvonen

Kylmä ilmasto, jään ja roudan keskellä eläminen, on muokannut sekä sanallisia että kuvallisia mielikuviamme talvesta aina varhaisista eloonjäämiskamppailun leimaamista negatiivissävytteisistä versioista 1800-luvulla virinneisiin positiivisempiin ja talvea estetisoiviin näkymiin. Kylmässä vuodenajassa nähty ja koettu kohtalonomaisuus sekä vahva surun ja kuoleman symboliikka on liudentunut kaupungistuneella ja usein luonnosta vieraantuneella nykyihmisellä talven hämärässä hiipiväksi talvihorrokseksi ja -ahdistukseksi. Yhteistä kosketuspintaa mennen ajan ihmisten talviseen luontosuhteeseen on ehkä jäljellä enää vain ripaus luonnon suuruuden ja arvaamattomuuden sekä ihmisen voimattomuuden tuntua ilmastonmuutoksen äärisääilmiöiden edessä. Talvinen luonto ja ihmisen luoma kulttuuri ottavat vuodesta toiseen mittaa toisistaan, mutta samalla me etsimme jatkuvasti uusia muotoja ja tapoja nähdä ja kokea sekä kuvata talven erityislaatuisia ilmiöitä. Osin pimeä ja joskus ahdistavakin vuodenaika saa yhä enemmän ylleen raskaita mielikuviamme rauhoittavan ja keventävän hunnun, jonka laskoksissa kimmeltävät vivahteikkaat sydäntalven sävyt.

Näyttelyn talvisiin tunnelmiin johdattelevat – nykyihmisen hektisen elämäntavan vastapainoksikin varsin hyvin käyvät – Paavo Rintalan sanat: ”Kun lumi tulee ja te yhytätte siinä ketun jäljet tai hirven jäljet, seuratkaa niitä: ne johtavat teidät useimmiten pois ajatusta eksyttävästä melusta; seuratkaa niitä empimättä: ne johtavat teidät lähemmäs itse ajatusta.”

Lisätiedot: Harri Hirvonen, amanuenssi (taidekokoelmat)

Taidemuseo Poikilon kokoelmat käsittävät yhteensä noin 2400 taideteosta, joista suurin osa on nykytaidetta. Maalausten ja veistosten lisäksi kokoelmiin kuuluu grafiikkaa, valokuvia, mediataidetta ja sähköisiä interaktiivisia liikkuvia teoksia.

Päivitetty 22.12.2022