10.1.-5.2.2023
Saara Reinikainen, Oravanpyörä II, piirustuksia

Saara Reinikainen käsittelee Oravanpyörä II -näyttelyssä arkielämää. Piirustuksissa on kuvattu tilanteita, jossa jotain on tapahtunut tai jotain tulee tapahtumaan. Oravanpyörä -näyttely on kaksi osainen, jonka ensimmäinen osa oli esillä vuoden 2022 syksyllä Taidekeskus Ahjossa Joensuussa. Reinikainen kokee arjen kiehtovaksi sen monipuolisuuden ja tavallisuuden takia. Hänellä on tapana tarkkailla ympäristöään valokuvaten samalla eri paikkoja. Valokuvat toimivat hänen ajatusten lähtökohtana, eikä hän yritä dokumentoida ympäristöä tai sen tunnelmaa. Joissain teoksissa on leikitelty yhdistelemällä eri arkitapahtumia keskenään. Näillä unenomaisilla teoksilla taiteilija rikkoo arjen tavanomaisuutta. Samaistuttavat ja jopa huumorintajuiset piirustukset antavat pohdintaa arjen merkityksestä ja esteettisyydestä. Taiteilija kannustaa vierailemaan arkinäyttelyssä, löytämään teoksista omia näkökulmia ja jatkamaan oman arjen tulkitsemista. Jokaisen arjesta löytyy mieleenpainuvia asioita ja hetkiä.

Näyttelyn Oravanpyörä-nimi voi antaa negatiivisen vivahteen. Taiteilija käyttää nimeä kuitenkin huumorimielellä. Hänen työskentelyssä pikkutarkan viivan toistaminen tuntuu loputtomalta työltä, joka alkaa alusta seuraavana päivänä. Kuitenkin yhtäkkiä jokin tietty alue ja lopulta koko teos onkin valmis. Oravanpyörä-nimi viittaa myös arjen rutiineihin.

Saara Reinikainen valmistui Imatralta Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2019 ja samana vuonna liittyi Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran jäseneksi. Nykyään hän asuu ja työskentelee Lappeenrannassa. Arki-teema on hänelle muutaman vuoden aikainen prosessi, joka kehittyy jatkuvasti. Hänelle myönnettiin vuoden 2021 lopussa nuorten taiteilijoiden apuraha Suomen Taideyhdistykseltä. Taiteilijaa on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Suomen Taideyhdistys ja Suomen Kulttuurirahasto Etelä-Karjalan rahasto.

saarareinikainen.com

instagram.com/saara_reinikainen

Lyijykynäpiirros kaarevasta kasvihuoneesta.
WHA-135, 103 cm x 100 cm, Kuitukärkikynä ja lyijykynä paperille, 2021

Palaa Poikilo-gallerian sivulle Poikilo-galleria – Poikilo

Päivitetty 8.1.2024