Arkeologiset löydöt todistavat, että koira on ollut ihmisen paras kaveri ainakin viidentoistatuhannen vuoden ajan. Ehkä kauemminkin, mutta siitä ei ole varmuutta. Kun geeniteknologia on tullut avuksi koiran historian tutkimiseen, uusia ulottuvuuksia paljastuu jatkuvasti.

Kaksituhatta vuotta sitten Keski- Amerikan Maya-kulttuurissa pidettiin lemmikkinä pieniä nykyisen chihuahuan näköisiä koira. Ne polveutuivat aasialaisista pikkukoirista, joita oli tuotu Beringinsalmen yli. Nämä pikkukoirat olivat muutakin kuin lemmikkejä. Niiden löydetyissä luissa on nylkemisen jälkiä ja osa koirista oli haudattu temppelin sisään. Koirien merkitystä Mayoille voi vain arvailla. Niitä on mahdollisesti kasvatettu syötäviksi tai ainakin lemmikkien turkit on otettu käyttöön niiden kuoleman jälkeen. Tutkijat ovat arvelleet, että niitä on myös saatettu uhrata uskonnollisissa rituaaleissa. Suomesta ei ole löytynyt koira-aiheisia hautalöydöksiä, ei edes varmuudella todennettuja kalliomaalauksia.

Pieni makaava koiraveistos on Didrichsenin taidemuseon esikoulunbiaanisesta kokoelmasta, jonka Marie Louise ja Gunnar Dietrichsen ovat keränneet. Kokoelma on Suomen ainoa esikolumbiaanisia kulttuureita esittelevä kokonaisuus. Esikoulumbiaanisella taiteella viitataan esineistöön, joka on kuulunut Meksikon, Keski-Amerikan ja Andien alueella kukoistaneille korkeakulttuureille aikavälillä noin vuodesta kaksituhatta ennen ajanlaskun alkua noin vuoteen tuhatviisisataa jälkeen ajanlaskun alun.

Palaa sivulle ääniopastukset Ääniopastukset: Überhund – Taiteen kiehtovat koirat  – Poikilo

Päivitetty 25.1.2023