7.11.–2.12.
Piipa Toivonen, Onnenpyörä, tekstiilitekniikat, kuvanveisto ja ready-made

Arki pisto pistolta, silmukka silmukalta
Piipa Toivonen käyttää tekstiilitaiteensa lähtökohtana elokuvateoriaa. Hänen teoksissaan elokuvateorian konfliktin käsite toimii välineenä arjen vastavoimien havainnoimisessa. Tekstiiliteokset kuvaavat arkea, joka on tavanomaista, toisteista ja rutiinien täyttämää. Sukupolvien väliset, ajalliset ja materiaaliset konfliktit tihentyvät arjen jännitteiksi. Toivosen teokset rakentuvat toisteisesti pisto pistolta, silmukka silmukalta, kuten rutiinien täyttämä eletty arki.

Toivosen työskentelyssä neulonta kohtaa lavasteenrakennuksen, tiskirätti pellavan, hartsivalu polymeerimassan ja kaksiulotteinen tekniikka kolmiulotteisuuden. Nukenrakentajan tausta näkyy Toivosen ennakkoluulottomassa materiaalien yhdistelyssä.

Arjen tavanomaisuus kuoriutuu teoksissa sukupolvien läpi tunnistettaviksi toiston sykleiksi. Keittiöstä nouseva palaneen ruoan käry, tukokset, home ja kokkareet piirtyvät arjen vastavoimien taisteluna epätäydelliseksi arjeksi. Arjesta selviytyminen näyttäytyy hyvän ja pahan välisenä kamppailuna, paljastaen rutiinien ulkopuolella väijyvän kaaoksen ja epäjärjestyksen. Tekstiiliteoksissa Toivosen kuvaama jännitteiden täyttämä arki on lempeää ja siinä on huumorin pilkahduksia. Teokset leikittelevät mittasuhteilla. Unelmien lomamatka kutistuu kämmenelle mahtuvaksi lomakyläksi ja lapaset lumikokkareineen huojuvat puolitoistametrisinä. Tekstiileissä ja ready-made materiaaleissa on rouheutta, pehmeyttä, kiiltoa ja pörheyttä, koko arjen materiaalien kirjo.

Kouvolalainen Piipa Toivonen (s.1974) valmistui kuvataiteilijaksi (YAMK) LAB-ammattikorkeakoulusta. Hän on opiskellut myös Turun AMK:n Taideakatemiassa animaationtekijäksi ja suorittanut aikuisten käsityötaiteen perusopinnot. Toivonen on toteuttanut useita osallistavan taiteen yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin musiikkivideo- mainoselokuva- ja animaatioprojekteihin, joita on esitetty ja palkittu kotimaisilla ja kansainvälisillä animaatiofestivaaleilla. Sarjakuva Finlandian 2021 hän voitti yhdessä työryhmän kanssa.

Harmaat kudotut lapaset, joissa kiinni valkoisia lumen kaltaisia palloja.
Piipa Toivonen, Saako tulla jo sisään, 2021

Palaa KOUTA-gallerian sivulle KOUTA-galleria – Poikilo

Päivitetty 8.1.2024