Puhujina Annakaisa Kultima ja Jaakko Kemppainen
Aika: Keskiviikko 24.8. klo 17.30─19.00
Paikka: Kouvolatalo, Varuskuntakatu 11, Honkasali

Huom! Ennakkotiedoista poiketen Aki Raula ei pääse paikalle, hänen tilallaan Jaakko Kemppainen.

Tutkijatohtori Annakaisa Kultiman puheenvuoro avaa kansainvälisen pelijami-liikkeen vaikutusta niin yritystoiminnan, taiteen, kuin harrastustoiminnankin näkökulmasta. Pelijamien rikas kulttuurinen kehys tarjoaa vaihtoehtoisen näkökulman pelitaiteen sekä sen vaikutuksen ymmärtämiselle. FT Kultima väittää, että pelijameilla on ollut, sekä tulee olemaan, keskeinen vaikutus nykypelikulttuureille.

Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen käy retrospektiivisesti läpi yli 20-vuotisen peliuransa taustoja, tekoja ja tuntoja luennossaan Intohimo, luovuus ja oravanpyörä. Intohimosta ja harrastuksesta alkanut ura on sisältänyt tutkimusmatkailua mahdollisuusavaruudessa ja onnen hetkiä, mutta myös puuduttavaa puurtamista, vastoinkäymisiä ja epätoivon tunteita. Keskeisiä kysymyksiä ovat luomisen vimma ja sen ylläpitäminen äärimmäisen kilpaillulla ja tulosorientoituneella alalla.

luennon striimilinkki https://youtu.be/SIWq1MlVcv0


Puhujat

Annakaisa Kultima

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tutkijatohtori Annakaisa Kultima on opettanut ja tutkinut pelisuunnittelua jo vuodesta 2006. Uransa aikana hän on ehtinyt vaikuttaa useammassa suomalaisessa yliopistossa, mutta myös Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Tanskassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Kultiman tutkimus keskittyy pelinkehityskulttuurien, luovuuden, peliteollisuuden trendien sekä pelijamien tutkimiseen. Kultiman väitöstutkimus “Game Design Praxiology” tutki pelien tekemisen moninaisuutta pitäen sisällään myös pelijamikulttuurit. Kultima on myös aktiivinen peliteollisuuden yhteisöjen jäsen niin Suomessa, kuin kansainvälisestikin: hän on toiminut pelikilpailujen tuomarina, konsultoinut useita peliyrityksiä ja järjestöjä, järjestänyt erilaisia pelintekotapahtumia, sekä kuratoinut useampia pelinäyttelyitä. Kultima on johtanut Global Game Jamin teemakomiteaa, sekä ollut alueellisena järjestäjänä useampana vuonna vuodesta 2011 lähtien. Kultima on myös osana Suomen pelimuseon perustajatiimiä ja perustanut, sekä johtanut pelijamijärjestö Finnish Game Jamia vuosina 2013-2020.

Kuvassa Jaakko Kemppainen

pelitaiteen läänintaiteilija, pelisuunnittelija Jaakko Kemppainen

Pelitaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa toimiva Jaakko Kemppainen (FM, TaM) on ansainnut elantonsa peleistä yli 20 vuotta. Hän päätyi pelialalle roolipeliharrastuksen, demoskenen ja multimediaohjelmoinnin ohjaamana onnellisten sattumien kautta. Uransa aikana hän on ohjelmoinut, tuottanut ja suunnitellut pelejä lukuisiin eri ympäristöihin ja kohderyhmille. Uteliaisuus ja kokeilunhalu ovat ohjanneet hänen uraansa monien ilmiöiden ensiaalloille – mistä on toisinaan seurannut konkursseja ja pettymyksiä. Hektisen ja vaativan työn vastapainoksi hän suunnittelee erilaisia pelejä yhdistäen niissä muita harrastuksiaan ja mielenkiintonsa aiheita ilman kiirettä ja onnistumisen painetta. Pelien tekemisen lisäksi hän on myös opettanut pelisuunnittelua, tutkinut pelejä ja pelien tekijöitä, sekä kirjoittanut kaksi pelien tekemistä käsittelevää kirjaa.

Päivitetty 10.1.2023