Puhujina Kati Alha sekä Mikko Meriläinen
Aika: Keskiviikko 16.3.2022 klo 17.30-19
Paikka: XAMK, Kasarminmäen kampus, auditorio

Ilmaispelit ovat mullistaneet pelialan. Fortniten, Candy Crush Sagan, Pokémon GO’n ja League of Legendsin kaltaiset menestystarinat eivät ole vain suosittuja, vaan jo selkeästi kertamaksullisia pelejä pelatumpia ja tuottavampia. Samalla ilmaispelit ovat kohdanneet voimakasta vastustusta, ja ne ovat herättäneet keskustelua niin pelien eettisyydestä kuin siitä, millaisia hyvien pelien tulisi olla.

Kati Alhan luennolla käydään läpi ilmaispelien nousua ja sen merkityksiä, ja pohditaan, ovatko pelit ja pelaaminen muuttuneet sen myötä lopullisesti.

Mikko Meriläinen tarkastelee luennollaan pelisivistystä ja pelikasvatusta: miksi lasten ja nuorten pelaamisen monipuolinen käsittely on tärkeää ja miksi rajoittaminen ei riitä pelikasvatukseksi?

Luennon striimilinkki: https://youtu.be/IyCb8_T9uAw


Puhujat

Kati Alhan kuva

Kati Alha (FT) on tutkija ja yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa, jossa hän opettaa media- ja pelitutkimusta. Hän työskentelee Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä, ja on tutkinut pelejä monipuolisesti vuodesta 2009 lähtien, keskittyen viimeisen kymmenen vuoden ajan erityisesti ilmaispeleihin. Väitöstyössään Alha tarkasteli, miten ilmaispelimalli on muuttanut pelejä ja pelaamista.

Mikko Meriläinen

Mikko Meriläinen (KT) on tutkijatohtori Tampereen yliopistossa, Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, kuinka pelaaminen eri muodoissaan nivoutuu jokapäiväiseen arkielämään, ja tarkasteli väitöskirjassaan nuorten digitaaliseen pelaamisen käsittelyä kodin kasvatuksessa. Meriläinen on aktiivinen julkinen keskustelija, ja on korostanut keskustelussa etenkin pelisivistyksen, pelikulttuurien monipuolisen ymmärtämisen ja kehittämisen, yhteiskunnallista tarvetta.

Päivitetty 24.1.2024