Noora Schroderus pohtii koiran sekä ihmisen pitkää yhteistä historiaa ja näiden kahden lajin yhteiselon nykyistä dynamiikkaa valokuvasarjassaan Elefantti.

Valokuvissa pieneen nukkekotiin ahtautunut koira muuttuu pienestä suloisesta lemmikistä elefantin kokoiseksi monsteriksi. Valokuvien aiheeksi koira löysi tiensä sattumalta, kun toinen taiteilijan omista koirista meni työhuoneella entisöitävänä olleen nukkekodin sisään. Näky oli kiehtova. Schroderus alkoi opettaa koiraansa poseeraamaan kameralle nukkekodin huoneissa, joiden mittakaava muutti suurisilmäisen ja viattomalta näyttävän pikkukoiran norsuksi posliinikaupassa.

Valmis kuvasarja on hellyyttävä, mutta samalla se muistuttaa, ettei lemmikin omistaminen ole aina miellyttävää, vaan pienikin eläin voi joskus tuntua liian isolta ja vaativalta. Samalla kuvat tekevät näkyväksi harvemmin ääneen lausutun tosiasian, etteivät lemmikit itse voi päättää kenen kanssa ne elävät ja mitä niiltä vaaditaan, vaan niiden osana on sopeutua omistajansa tapoihin ja elämäntyyliin.

Palaa sivulle ääniopastukset Ääniopastukset: Überhund – Taiteen kiehtovat koirat  – Poikilo

Päivitetty 25.1.2023