Poimintoja Poikilo-museoiden taidekokoelmista ja valokuvakokoelmista
2.6.-23.8. Poikilo-galleria

Kymenlaakson maisema on tunnettu teollisuusmaisemana, toisin kuin esimerkiksi varhaisina kansallismaisemina tutuksi tulleet Koli ja Punkaharju. Kymijoen näkymiä kuvanneet taiteilijat, kuten Victor Westerholm, ovat tehneet teoksillaan Pohjois-Kymenlaakson maisemat tunnetuksi ympäri Suomea.

Taidemuseo Poikilon kokoelmataiteilijoista Kymijoen kuvauksia on toteuttanut muun muassa Aarne Ari (ent. Bly) Elimäeltä. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1920-luvulla opiskellut Ari on kuvannut taiteessaan esimerkiksi maatalouden tarpeisiin kuivatettua Elimäen järveä sekä tärkeänä liikennekohteena tunnettua Korian rautatiesiltaa.

Taiteilija Oksana Arikaisen tuotantoon sisältyy useita maisemia Kymijoen rannalta ja maaseudulta. Akvarellitaiteilija ja kuvataiteen opettaja on kertonut haastattelussa ihailevansa kymenlaaksolaisia rantamaisemia, erityisesti vesi heijastuksineen inspiroi häntä

Pentti Wilkko, Koulukatu 1, maalaus
Kuva: Anders Gustav & Co

Taiteilija ja graafikko Tapani Lemminkäinen on paikallisille tuttu menneen agraarimaailman dokumentoijana. Aktiivisena kulttuurihenkilönä tunnettu taiteilija teki kansatieteellisiä dokumentointimatkoja Jaalaan ja Elimäelle, tallentaen piirustuksiinsa vanhoja rakennuksia, ihmisiä ja työtapoja. Taidemuseo Poikilon kokoelmista löytyy useampi Lemminkäisen piirustus, jossa aiheena on Vanha Kouvola purku-uhan alaisine puutaloineen.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös muilta paikallisilta kokoelmataiteilijoilta, kuten Rauha Arpiselta, Eino Hokkaselta ja Pentti Wilkolta. Heitä kaikkia yhdisti kiinnostus kuvata lähiseutuaan.

Poikilo-museoiden valokuvakokoelmista löytyy kymenlaaksolaisia maisemia metsä- ja peltonäkymistä varuskuntakuvauksiin, rautatiekuviin sekä kaupunki- ja tehdasmaisemiin. Kokoelmat sisältävät noin 130 000 valokuvaa aina 1800-luvun lopusta nykypäiviin asti.

Viime vuonna julkaistuun Kouvolan 10-vuotisjuhlavuoden korttisarjaan valittiin Kouvolan keskustaa 1970- ja 1980-luvuilla esittäviä kuvia Poikilo-museoiden valokuvakokoelmista. Korttisarja on myynnissä Poikilo-museokaupassa. Suosittu sarja saa tänä vuonna jatkoa viiden kortin sarjalla, johon sisältyy näyttelyssä esillä oleva Einar Korhosen 1930-luvulla ottama valokuva Kymijoen sillat.

Minkälaisia muistoja ja valokuvia sinulla on kouvolalaisista rakennuksista tai maisemista? Jaa ne muiden kanssa! Voit jakaa kuvasi tai muistosi sosiaalisessa mediassa, muistathan lisätä mukaan hashtagit #näkymiäkouvolasta #poikilomuseot #poikilogalleria #kouvola
Voit myös lahjoittaa kuvasi ja muistosi Poikilo-museoille lähettämällä ne sähköisen kyselyn kautta Poikilo-museoiden verkkosivuilla Näkymiä Kouvolasta .

Päivitetty 13.5.2020